Predsjednik Hrvatske republikanske stranke: Dodikova izjava je sramotna, ne bi trebalo pridavati pozornost na ono što govori

Screenshot:YouTube

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, komentirao je izjavu Milorada Dodika o žrtvama u Bleiburgu za koju kaže da govori najviše o njemu i da je bespotrebno kontrirati mu.

“Moramo iz svega izvući pouke i konačno stati s politikom koja dopušta svakome da gazi po nama i kao narodu, i kao pojedincima, a sve zbog ‘dobrih koalicijskih odnosa”, navodi Raguž.

Srbijanski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik komentirao je usvajanje Rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima kojim se traži zabrana komemoriranja žrtava Bleiburga u BiH, a koja je prošloga tjedna usvojena u Parlamentu BiH. Rezolucija je usvojena nakon što su hrvatski predstavnici prosvjedujući napustili zasjedanje. Za rezoluciju nisu glasovali zastupnici SNSD-a.

Izjava Milorada Dodika

“Neki Srbi koji su podržali taj dokument prave se da ne vide da se njime pokušava reći da su antifašističku borbu nosili Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Državna politika NDH bila je pobiti Srbe. Neki pristaju na to da su antifašizam nosila tri naroda, pa se još pitaju zašto mi nismo glasali za rezoluciju. Ispada da su oni nosili borbu protiv ustaša.
Povijesna činjenica je da su mnoge ustaše koji su klali Srbe poslije desetak godina postali rukovodioci u komunističkom režimu. I onda kada se usprotivim takvoj rezoluciji kažu Dodik podržava Bleiburg.



Evo mog stava o tome – u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nemam prema bilo kome. I one koji su hodali godinama trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada se pogledam šta su nam uradili.

Koliko je samo oko Banja Luke u Motikama, Drakuliću, Šargovcu pobijeno Srba, pa u Garavicama, Jasenovcu… Odjednom Bošnjaci postadoše antifašisti. Da li je Handžar divizija bila u antifašističkom bloku”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

“Sramotna izjava”

“U tom kontekstu je potrebno gledati sramotnu izjava člana Predsjedništva Milorada Dodika o žrtvama na Bleiburgu, ne samo nju, nego i nedavno tzv. događanje naroda u Sarajevu tijekom mise za žrtve Križnog puta”, rekao je Raguž.

“I jedan i drugi primjer pokazuju kako je BiH svjetlosnim godinama daleko od civilizacijskih normi suvremenog svijeta. Milorad Dodik je zadnji koji može govoriti o poštivanju ljudskih prava i žrtvi”, dodaje.

“Umjesto licitiranja povijesnim činjenicama, neka olakša neometan povratak protjeranima iz RS-a i omogući im život dostojan čovjeka u tom entitetu. Osim osude njegove sramotne izjave, ne bi se trebalo previše pozornosti davati niti njemu, niti onome što on izjavljuje”, naglašava, piše Dnevnik.ba.

Komentari