PRESEDAN! Kuba prva cijepila djecu od dvije godine nadalje i to domaćim cjepivom koje još nije odobrila WHO

Pixabay

U posljednje doba postavlja se pitanje o tome treba li cijepiti djecu protiv Covida-19. To pitanje izaziva rasprave. I dok postoje oprečna mišljenja o tome, Kuba je postala prva država na svijetu koja je cijepila djecu u dobi od dvije godine nadalje. Pritom je korišteno domaće cjepivo koje još nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Kuba je država s 11,2 milijuna stanovnika, a namjera je da cijepe svu djecu prije ponovnog otvaranja škola, većim dijelom zatvorenih još od ožujka 2020.

Nova školska godina počela je u ponedjeljak, ali se nastava odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Nakon što je dovršila klinička ispitivanja na maloljetnicima svojim cjepivima Abdala i Soberana, Kuba je u petak počela s kampanjom cijepljenja djece u dobi od 12 godina i onih starijih.



U ponedjeljak je počela distribucija cjepiva i za dobnu skupinu od 2 do 11 godina u središnjoj pokrajini Cienfuegos.

No, da nije Kuba jedina koja namjerava procijepiti djecu dokaz je da je u još nekoliko država svijeta odobreno cijepljenje djece u dobi od 12 godina naviše, a neke provode ispitivanja na mlađoj djeci.

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venezuele izvijestile su da planiraju cijepiti i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala.

Čile je u ponedjeljak odobrio kinesko cjepivo Sinovac za cijepljenje djece u dobi od šest do 12 godina.

Kubanska cjepiva protiv covida-19 prva su razvijena cjepiva u zemljama Latinske Amerike, no nisu prošla međunarodnu znanstvenu recenziju. Ona se temelje na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji, istoj onoj koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi. Oba čekaju odobrenje WHO-a.

Komentari