Privedeni kurdski prosvjednici upali u prostore Organizacije za zabranu kemijskog oružja

profimedia

Pedesetak kurdskih prosvjednika privedeno je u petak u Den Haagu jer su ušli u prostorije nadzornog tijela za toksično oružje u znak osude turske uporabe kemijskog oružja na sjeveru Iraka. Prosvjednici su ušli u prostorije Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kako bi demonstrirali ispred vrata zgrade, javili su novinari agencije France presse.

Policija ih je privela. Najmanje dvanaestak policijskih vozila blokiralo je cestu ispred OPCW-a nasuprot službene rezidencije nizozemskog premijera Marka Ruttea. Ondje je bilo nekoliko ambulantnih kola i jedan helikopter s medicinskom opremom.

– Oko podneva, jedna velika skupina prosvjednika je ušla u zgradu. Uhitili smo ih. Stiglo je nekoliko policijskih jedinica, napisala je policija na Twitteru.

Turska poriče da je upotrijebila kemijsko oružje u sukobu s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koja od 1984. vodi pobunu protiv Turske. Kurdski separatisti imaju baze u planinama s druge strane granice, na sjeverozapadu Iraka, koju Turska redovito napada.



Prosvjed u petak slijedio je nakon godišnjeg sastanka OPCW-a ovog tjedna, tijekom kojeg su Sirija i Rusija bile pod pritiskom zbog navodne upotrebe kemijskog naoružanja.

Komentari