Proizvođači automobila iz Njemačke očekuju oporavak prodaje u 2022.

Ilustracija: Pixabay

Njemačko tržište automobila trebalo bi se oporaviti u ovoj godini, pokazale su u srijedu procjene udruženja automobilske industrije (VDA), koje očekuje oko 2,8 milijuna registriranih novih automobila.

To bi značilo oko sedam posto više novih automobila na cestama nego 2021., rekla je predsjednica udruge Hildegard Müller.

Tijekom prošle godine registrirano ih je 2,62 milijuna. Prodaja osobnih vozila značajno je smanjena zbog zastoja u lancima opskrbe, posebno poluvodičima. Müller je rekla da će se problemi vjerojatno nastaviti i u tekućoj godini.

Njemačka automobilska industrija još uvijek znatno zaostaje za pretpandemijskim razinama, prema vladinim podacima koji pokazuju da je u 2019. registrirano 3,6 milijuna novih automobila.



Müller je u srijedu zatražila i na ubrzani razvoj europske proizvodnje poluvodiča i baterija.

– Želi li Njemačka u budućnosti zadržati poziciju lidera na svjetskom tržištu, mora odmah početi graditi tvornice poluvodiča, rekla je čelnica VDA.

– Početni planovi proširenja proizvodnje baterija u Njemačkoj i Europi već postoje i važno ih je sada u kratkom roku realizirati kako bi automobilska industrija u Europi i dalje stvarala novu vrijednost, naglasila je.

Komentari