Proizvođači heroina najbolji u korištenju obnovljivih izvora energije!

Sunce je besplatan i gotovo neiscrpan izvor energije koji nam je dostupan u neograničenim razmjerima i bez štetnih utjecaja na klimu. Afganistan je jedan od primjera zemalja koji sunčevu energiju sve više koriste u poljoprivredi, no to ne znači i da je to posve pozitivan primjer, piše BBC.

Tržište koje koristi solarnu energiju možda je najočitiji primjer kapitalizma u svijetu: proizvodnja opijumskog maka iz kojeg se, između ostalog, dobiva heroin.

Farma od čak 344 tisuće hektara nalazi se u srcu doline rijeke Helmand, najopasnije regije u Afganistanu koja je proizvodi 42 posto ukupne svjetske proizvodnje opijuma. Sunčeva energija izravno se koristi za pogon crpki koje navodnjavaju polja opijumskog maka od kojeg se onda proizvodi heroin.

Prema podacima Ureda Ujedinjenih Naroda za drogu i kriminal, gotovo 80 posto opijumske proizvodnje dolazi s jugozapada zemlje, posebice doline Helmand. Drugim riječima, radi se o otprilike dvije trećine svjetske opskrbe.



2019. godine proizveli su 5000 tona opijuma

Richard Brittan, bivši vojnik i vlasnik kompanije Alcis koja je specijalizirana za satelitske analize okoline, objašnjava kako je proces implementacije solarnih ploča zapravo vrlo jednostavan.

“To je način na koji u posljednje vrijeme uzgajaju opijumski mak. Prvo je potrebno izbušiti otprilike 100 metara dubok bunar, u njega postavljaju električnu crpku te je spajaju na solarne ploče i tako navodnjavaju polja maka”, govori Brittan, dodajući da se prva takva farma u Afganistanu pojavila 2013. godine.

Korištenjem solarne tehnologije smanjili su troškove proizvodnje što je omogućilo “poljoprivrednicima” povećanje profita, a broj postavljenih ploča udvostručuje se svake godine.

Komentari