Prosvjedi u Mjanmaru se nastavljaju, ubijeno šest osoba

Prosvjedi u Mjanmaru Foto: Twitter

Pripadnici snaga sigurnosti u Mjanmaru ubili su najmanje šestero prosvjednika. Aktivisti obilježavaju godišnjicu smrti studenta Phone Mawa čije je ubojstvo 1988. pokrenulo pobunu protiv vojne vlade.

Tri su osobe ubijene, a nekoliko ih je ozlijeđeno kad je policija otvorila vatru na prosvjednike koji su mirno sjedili u mjanmarskom gradu Mandalaju, drugome po veličini, navodi očevidac Reutersu.

Još je jedna osoba ubijena u središnjem gradu Pyayu, a dvije su usmrćene tijekom noći u policijskoj pucnjavi u glavnome trgovačkom središtu Yangonu, izvijestili su domaći mediji.

Pogibije su se dogodile nakon što su čelnici Sjedinjenih Država, Indije, Australije i Japana obećali da će zajedničkim snagama surađivati ​​na obnovi demokracije u toj državi jugoistočne Azije.



Bidenova administracija u petak je održala virtualni sastanak s indijskim, japanskim i australskim čelnicima, što je prvi službeni samit skupine poznate kao Quad. Sastanak na vrhu održan je u sklopu nastojanja da se iskaže ponovna američka predanost pitaju sigurnosti u regiji.

“Sjedinjene Države, koje dugi niz godina podupiru Mjanmar i njegov narod, ističu hitnu potrebu za ponovnom uspostavom demokracije, a prioritet bi trebalo biti njezino jačanje”, stoji u izjavi četvorice čelnika koju je objavila Bijela kuća.

Dosad je u Mjanmaru ubijeno više od 70 ljudi u velikim prosvjedima održanim protiv državnog udara počinjenog 1. veljače, izvijestila je udruga za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP). Vojska je proglasila izvanredno stanje.

 

Komentari