Prosvjednici vandalizirali dva centra za cijepljenje, Macronove odluke nazivaju ‘zdravstvenom diktaturom’

Pixabay

Broj novozaraženih od koronavirusa raste u cijelom svijetu pa tako i u Francuskoj. U toj su zemlji stupile na snagu nove Covid propusnice, objavio je BBC.

Isto kao i u ostalim zemljama pa tako i u Hrvatskoj koje imaju Covid propusnice, tako će i oni Francuzi koji su cijepljeni i na temelju toga ih mogu dobiti, s njima moći ući u muzeje i kina. Od srijede, francuski stanovnici moraju pokazati dokaz o cijepljenju, preboljenju Covida ili pak negativni test.

Još uvijek nije poznato, hoće li se u kolovozu korištenje Covid propusnica proširiti na kafiće, restorane i trgovačke centre.

Odluka je stupila na snagu nakon što je francuski ministar zdravstva Olivier Véran objavio da je u zemlji zabilježeno 18 tisuća novih slučajeva zaraze u samo 24 sata.



Uspoređujući te brojke s prošlim tjednom, vidljivo je da je tada Francuska imala manje od  7000 dnevnih slučajeva pa se sada bilježi porast od 150 posto. To je opasnije kada se zna da se zarazni mutirani delta soj proširio cijelom zemljom.

Veliki broj Francuza oklijeva u vezi cijepljenja

“To nikada prije nismo vidjeli”, rekao je Véran Narodnoj skupštini.

Dodao je kako je delta soj doveo do daleko većeg porasta slučajeva u odnosu na prethodne varijante virusa, poput onih koje su prvi puta primijećene u Velikoj Britaniji ili Južnoj Africi.

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je planove za uvođenje zdravstvene propusnice ranije ovog mjeseca, kao i obvezno cijepljenje za sve zdravstvene radnike do rujna. Istraživanja pokazuju da velik broj Francuza oklijeva u vezi cijepljenja.

Prosvjedujući protiv novih pravila u Francuskoj, ovog su tjedna prosvjednici vandalizirali dva centra za cijepljenje. Macronove odluke nazivaju “zdravstvenom diktaturom”.

Ako vlada postigne svoj cilj, za nekoliko tjedana Francuzi više neće moći sjesti na kavu u parišku kavanu – ili ukrcati se u vlak – bez dokaza da nemaju Covid, da su cijepljeni ili imuni.

Neki su zastupnici rekli da su uoči rasprave dobivali prijetnje smrću.

A neki prosvjednici izazvali su bijes prošlog tjedna uspoređujući ta vladina ograničenja s izdvajanjem Židova tijekom nacističke okupacije Francuske za vrijeme Drugog svjetskog rata.

No, čini se kako većina Francuza podržava plan, a mnogi vjeruju da je to jedini način da se izbjegne još jedno zatvaranje, objavio je BBC.

Komentari