Provjera tržišnog natjecanja na području Europske unije može obuhvatiti i zaštitu podataka

Pixabay

Europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja mogu u istragama o poslovanju tehnoloških divova analizirati i moguću povredu privatnosti, presudio je europski sud.

Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja naredio je 2019. godine vlasnicima Facebooka Meti da prestanu prikupljati podatke korisnika bez njihovog pristanka, zaključivši da time zloupotrebljavaju dominantnu poziciju na tržištu.

Meta je osporila tu odluku pred njemačkim sudom, tvrdeći da je regulator prekršio ovlasti zadiranjem u područje zaštite podataka, koje nije u njegovoj nadležnosti i viši regionalni sud u Duesseldorfu zatražio je mišljenje Suda EU-a.

Europski suci zaključili su u utorak da regulatori u istrazi o mogućoj zloupotrebi dominantne tržišne pozicije kompanije potencijalno moraju provjeriti i poštuje li ona propise koji pokrivaju druga područja, poput regulative o zaštiti osobnih podataka (GDPR).



Moraju također uzeti u obzir potencijalne odluke drugih nadležnih institucija o kršenju GDPR-a, dodali su suci.

Njemački ured za zaštitu tržišnog natjecanja zadovoljan je presudom.

– Podaci su odlučujući čimbenik u izgradnji dominantne tržišne pozicije. Velike internetske kompanije mogu korištenjem vrlo osobnih podataka potrošača kršiti i zakone o tržišnom natjecanju, rekao je čelnik Bundeskartellamta Andreas Mundt.

Glasnogovonik Mete izjavio je da još analiziraju presudu.

Komentari