PRVI MEĐUNARODNI KOMERCIJALNI LET Zrakoplov pakistanske zračne kompanije PIA sletio u zračnu luku u Kabulu

Foto: Twitter

Prvi međunarodni komercijalni let od povratka talibana u Kabul i zauzimanja cijelog Afganistana dogodio se u ponedjeljak kada je zrakoplov pakistanske zračne kompanije PIA sletio u zračnu luku u Kabulu, izvijestili su novinari AFP-a.

Zrakoplov PIA-e je prevezao tek nekolicinu putnika, no to je ipak jedan od prvih znakova normalizacije gospodarstva za tu zemlju i njen glavni međunarodni aerodrom. Upravo je ta zračna luka potkraj kolovoza bila poprište bijega nekoliko tisuća Afganistanaca pred ekstremističkim islamskim pokretom.

“U zrakoplovu je bilo svega 10 ljudi, možda čak više članova posade nego putnika”, rekao je novinar francuske agencije koji je tim zrakoplovom doletio iz Islamabada.

“Ovo je važan trenutak, dan nade”, istaknuo je zaposlenik zračne luke. Izrazio je nadu da će i ostale kompanije slijediti primjer PIA-e.



Nakon zaizimanja Kabula, zapadni saveznici bivše vlade predvođeni SAD-om uspostavili su zračni most i evakuirali oko 123 tisuće osoba, većinom Afganistanaca.

Qatar Airways imao je nekoliko charter letova iz Kabula prošli tjedan, prevozeći strance i Afganistance koji nisu mogli biti odmah evakuirani.

Komentari