Putin nakon sastanka s Bidenom: Složili smo se da ćemo raditi na stabilnosti

kremlin

Američki i ruski predsjednik, Joe Biden i Vladimir Putin, susreli su se danas u Ženevi. Nakon nekoliko sati razgovora, održali su odvojene konferencije za medije.

Prvi se medijima obratio Vladimir Putin koji je istaknuo kako je dijalog bio konstruktivan. Što se tiče cyber sigurnosti, istaknuo je kako su dogovorene zajedničke konzultacije. Također, dogovoreno je, kako je Putin istaknuo, da će američki i ruski veleposlanici preuzeti svoje funkcije.

Rekao je da je razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i o Ukrajini. Vezano uz ulazak Ukrajine u NATO, je rekao:

“Mislim da se tu nema o čemu raspravljati.”



Komentirao je i situaciju s Aleksejem Navaljnim, ruskim oporbenim čelnikom. Kazao je da se Navaljni vratio u Rusiju kako bi bio pritvoren, znajući da je prekršio zakon.

“Taj je čovjek znao da krši ruski zakon. Dva puta je osuđivan. Svjesno je ignorirao zakonske zahtjeve, naveo je Putin.

Putin je Bidena je opisao kao konstruktivnu, razumnu i iskusnu osobu. Istaknuo je kako se razlikuje od njegovog prethodnika, Donalda Trumpa.

“Mogu reći da se međusobno razumijemo kada govorimo o crvenim linijama. Složili smo se da ćemo raditi na stabilnosti”, izjavio je Putin.

Nakon što je Bidena opisao kao ‘drugačijeg’ od ostalih čelnika, nastavio je kritizirati SAD zbog oružanog nasilja.

“Sve što se događa u našim zemljama, na ovaj ili onaj način, odgovornost je samih vođa, pogledajte ulice Amerike, svaki dan ima ubojstava”, rekao je Putin.

Naveo je da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodavši da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina. Po ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800, prenosi Večernji list.

Komentari