Putin se sastao s Erdoganom: Ruski vladar otkrio novi plan iza zatvorenih vrata?

Foto: KremlinxPool/Guliver Image

Vladimir Putin sastao se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom radi razgovora za koje se očekuje da će se usredotočiti na ruski rat u Ukrajini i za koje se priča da uključuju napore Kremlja da zaobiđe zapadne sankcije, prenosi Dnevno.hr

Putin je turskom predsjedniku poželio dobrodošlicu u Sočiju, ljetovalište na Crnom moru, zahvalivši mu na pomoći u osiguravanju međunarodnog sporazuma kojim je obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine koji je bio poremećen kremljskim ratnim strojem – kao i ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva – na svjetska tržišta, piše Guardian.

Dogovor je okončao zastoj koji je prijetio globalnom krizom hrane, budući da su Ukrajina i Rusija neki od najvećih svjetskih izvoznika žitarica. Još tri broda koja prevoze gotovo 60.000 tona žita između sebe isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka u petak i na putu su za Britaniju, Irsku i Tursku.

Iza zatvorenih vrata
“Ovo je vrlo gorući problem za mnoge zemlje, prije svega one u razvoju koje su na rubu velikih problema s opskrbom hranom i gnojivom. Odluke donesene uz vaše izravno sudjelovanje vrlo su važne za sve te zemlje”, rekao je Putin Erdoğanu na početku njihovog sastanka koji se održava iza zatvorenih vrata.



Izvješća upozoravaju da sastanak možda ima i skriveni motiv. U izvješću ukrajinske vlade koje je objavio Washington Post navodi se da će Putin tražiti ruske udjele u turskim naftnim rafinerijama, terminalima i rezervoarima kako bi pomogao prikriti podrijetlo izvoza ruske nafte prije planiranog embarga EU na naftu. Novine su također izvijestile da bi Rusija mogla tražiti korespondentne račune za velike ruske banke kako bi zaobišla financijske sankcije.

Rusija još uvijek šuti
Ruska vlada nije potvrdila izvješće i nije bilo naznaka da će Turska prihvatiti prijedloge, što bi članicu NATO-a izložilo znatnom riziku od sekundarnih sankcija.

Na dnevnom redu razgovora, barem javno, bila je gospodarska suradnja. Putin je istaknuo da je plinovod Turski tok nastavio funkcionirati “neometano… za razliku od svih drugih ruta kojima se opskrbljuju naši ugljikovodici”.

Erdoğan je iznio planove za izgradnju nuklearne elektrane uz pomoć Rusije.

 

Komentari