Republikanci pokušavaju dogovoriti novog šefa Zastupničkog doma. Spominje se Trump

Foto: Facebook

Napeti tjedan počinje danas u Washingtonu gdje se republikanci pokušavaju dogovoriti o novom predsjedniku Zastupničkog doma, nakon povijesne smjene Kevina McCarthyja.

Smjena predsjednika američkog Zastupničkog doma, s republikanskom većinom od siječnja, razotkrila je pukotine u stranci između umjerenih i trumpista, godinu dana prije predsjedničkih izbora 2024.

Predsjednik Zastupničkog doma je treća politička figura u SAD-u nakon predsjednika i potpredsjednika
Predsjednik, koji predsjeda donjim domom Kongresa, treća je politička figura u Sjedinjenim Državama nakon predsjednika i potpredsjednika države, u slučaju upražnjenja dužnosti ili spriječenosti.

Republikanci žele da se stranka do srijede navečer dogovori o nasljedniku Kevina McCarthyja, smijenjenog 3. listopada. Manevar bez presedana razotkrio je kaotičnu razinu međusobnih svađa u republikanskim redovima dok se pripremaju za predsjedničke izbore 2024.



Prvo smjenjivanje predsjednika u 234-godišnjoj povijesti Zastupničkog doma podržala je samo šačica desno orijentiranih republikanskih tvrdolinijaša. Međutim, Zastupnički dom je gotovo ravnomjerno podijeljen i s demokratima koji su se pridružili pobunjenim republikancima.

Iznenadna ofenziva Hamasa je povećala pritisak na republikance
Upražnjeno mjesto prekinulo je veliku većinu parlamentarnog rada, iako Kongres mora bez odgode glasati o novom proračunu i odlučiti o mogućoj novoj pomoći za Ukrajinu, kao i potencijalno o dodatnoj pomoći Izraelu.

Iznenadna ofenziva palestinskog Hamasa u subotu povećala je pritisak na republikance. No, napetosti su toliko visoke da se čini vjerojatnim da će ti pregovori potrajati.

“S obzirom na današnje napade, trebali bi nas pozvati natrag u Washington da izaberemo predsjednika što je prije moguće”, napisao je u subotu na društvenim mrežama zastupnik države New York Brandon Williams, rekavši da “zemlja i svijet trebaju funkcionirajući američki Kongres”.

Nekoliko republikanskih zastupnika predložilo da Trump bude idući čelnik Zastupničkog doma
Dvojica republikanskih zastupnika već su u utrci: s jedne strane Steve Scalise, pripadnik tvrde desnice, s druge strane agresivni Jim Jordan, blizak bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Nekoliko republikanskih zastupnika predložilo je da sam bivši predsjednik bude sljedeći čelnik Zastupničkog doma. U najmanju ruku iznenađujući prijedlog, piše France Presse, ali ne i nemoguć: “speaker” tehnički ne mora biti izabran u Kongres. Scenarij se međutim čini vrlo nevjerojatnim, pogotovo u svjetlu činjenice da se protiv Trumpa vodi nekoliko procesa.

Takve ideje izazvale su čuđenje u demokratskom taboru: “Već smo imali sastanak s Trumpom na Kapitolu. Hvala”, rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer, aludirajući na napad koji su protiv Kongresa 6. siječnja 2021. izveli pristaše tadašnjeg predsjednika na odlasku.

Komentari