S novom administracijom dolazi i nova američka vanjska politika; Biden: Amerika se vraća

Twitter

Novi američki predsjednik Joe Biden mnogo će više pozornosti od svog prethodnika posvetiti vanjskoj politici. U Bijeloj kući i State Departmentu okružio se iskusnim timom suradnika iz svijeta diplomacije i nacionalne sigurnosti s kojima želi što prije demontirati vanjsku politiku Donalda Trumpa i vratiti Americi vodeću ulogu na globalnoj sceni.

Nimalo slučajno, za prvi predsjednički posjet jednoj državnoj agenciji Joe Biden odabrao je sjedište američke diplomacije.

“Amerika se vraća. Diplomacija se vraća kao središte naše vanjske politike”, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

I Bidenova doktrina u središte vanjske politike stavlja američke interese.



“Možda ne zvuči kao zaokret kada čujete ‘Amerika prva’ i ‘Amerika se vraća’, ali promjena je velika, jer Amerika koja je bila bliska ostatku svijeta je Amerika koja surađuje sa saveznicima i kao rezultat toga imali smo ravnotežu snaga na globalnoj sceni”, govori Elisabeth Braw, Američki institut za istraživanje javnih politika.

Iako najavljuje zajedničku strategiju sa saveznicima u odnosu prema Kini, Biden nije ukinuo carine koje je Pekingu uveo Trump. Ne traži ni brz način povratka Iranskom nuklearnom sporazumu.

Nova administracija šalje poruku 

S Rusijom je produljio sporazum o kontroli strateškog nuklearnog oružja. Povećanje kvote izbjeglica koje će SAD godišnje primiti i povratak Pariškom klimatskom sporazumu, neke su od odluka na početku Bidenova mandata. Nova Bijela kuća šalje i poruku za više od 170 stranih veleposlanika u Washingtonu.

“Možemo definitivno potvrditi veću uključenost, veću sklonost i želju administracije na više razina za razgovor sa saveznicima, uključujući niz pitanja od globalne važnosti i pitanja koja su od naših neposrednijih interesa”, istaknuo je za HRT Pjer Šimonović, veleposlanik RH u SAD-u.

Jugoistok Europe nije prioritet nove administracije, ali neće biti zanemaren. Između Washingtona i Zagreba nema otvorenih pitanja.

Nema otvorenih pitanja, osim što mislim da će u fokusu malo više biti odnosi Hrvatske s BiH. Drugim riječima pozicija HDZ-a u BiH, poziv nekih za trećim entitetom, veze koje su neki hrvatski poslovni ljudi razvili s Rusijom, rekao je Janusz Bugajski, politički analitičar, zaklada Jamestown.

Prvi vanjskopolitički posjet Joea Bidena bit će virtualni, 19. veljače s europskim će kolegama sudjelovati na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

Bidenova vanjskopolitička agenda ambiciozna je, no Bijelu je kuću preuzeo u trenutku kada pandemija i unutarnjopolitičke teme traže maksimalan angažman nove administracije. Iz Washingtona BS.

Komentari