SAD pozdravio odluku EU da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom

Foto: Twitter

Sjedinjene Američke Države su pozdravile odluku Europske unije da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, priopćio je State Department.

Također su pozdravili odluku EU da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i otvori pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u priopćenju.

“Sjedinjene Države nastavljaju snažno podupirati proces proširenja EU-a i radujemo se što ćemo podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU dok nastavljaju s ključnim reformama na putu prema članstvu u EU”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak na društvenoj mreži X da je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom te da je Gruziji odobren kandidatski status.



“EU će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dosegne potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo”, istaknuo je Michel.

Zasad nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir.

Komentari