Sanchez: Pomoći ćemo Srbiji da uđe u EU i riješi pitanje Kosova

Foto: Guliver

Španjolska  podupire pristupanje Srbije Europskoj uniji, a u pogledu Kosova vjeruje u potrebu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, rekao je u Beogradu španjolski premijer Pedro Sanchez.

Srbija u Španjolskoj ima prijatelja koji će joj pomoći da postane dio Europske unije, izjavio je Sanchez poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
AD

Socijalist Sanchez je u Beogradu počeo balkansku turneju i prvi je premijer Španjolske koji će posjetiti Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju te Bosnu i Hercegovinu, gdje je od 1997. do 1999. bio šef ureda visokog predstavnika UN-a, sunarodnjaka Carlosa Westendorpa.

“Podržavamo proces proširenja Europske unije jer je Zapadni Balkan dio Europe i treba postati dio naše zajednice. Nemojte sumnjati da će Španjolska davati podršku vašem članstvu u Uniji”, izjavio je Sanchez na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.



Istaknuo je da Srbiju i Španjolsku povezuje “potreba da se poštuju međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet”. “Mi podržavamo Srbiju kad je riječ o Kosovu. Španjolska je bila i bit će uvijek uz Srbiju u obrani tih principa”, rekao je Sanchez.

Španjolska ne priznaje Kosovo
Španjolska je jedna od pet članica Europske unije koje ne priznaju neovisnost Kosova te je i sama suočena s nastojanjima za samostalnosti svoje pokrajine Katalonije. Madrid od 30. lipnja 2023. preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, a prema Sanchezovom uredu, on će na turneji zatražiti od zemalja Zapadnog Balkana da provedu reforme koje traži Bruxelles.

Sanchez će poslije dvodnevnog posjeta Srbiji otputovati u BiH.

Komentari