SCHOLZ: Činjenica da nema prečice za Ukrajinu na putu prema Europskoj uniji je imperativ pravičnosti prema šest zemalja zapadnog Balkana

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Europskoj uniji “na prečac” jer pristupni proces “nije stvar nekoliko mjeseci ili godina”.

– Činjenica da nema prečice za Ukrajinu na putu prema Europskoj uniji je imperativ pravičnosti prema šest zemalja zapadnog Balkana koje se već dugi niz godina žele pridtužiti europskom bloku, rekao je kancelar zastupnicima u Bundestagu.

Podsjetio je da šest zemalja zapadnog Balkana već godinama provode reforme i dodao da “poštivanje naših obveza prema tim zemljama nije samo pitanje vjerodostojnosti”.

– Radi se o našoj vlastitoj sigurnosti koja se ne može postići bez europskog i stabilnog zapadnog Balkana, istaknuo je.Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao da Ukrajinace “vrijeđa” da ih se tretira kao “drugorazredne građane.”

– Strateška dvosmislenost prema europskoj perspektivi Ukrajine, koju posljednjih godina promiču neke europske prijestolnice je propala i mora prestati, napisao je.

Francuski predsjednik Emanuel Macron je također nedavno rekao da će trebati “desetljeća” da se kandidat poput Ukrajine pridruži Europskoj uniji te se založio za stvaranje šireg političkog kluba uzvan europskog bloka u koji bi također mogla ući i Britanija.

Scholz smatra da Macron ima pravo kada kaže da pristupni proces nije stvar nekoliko mjeseci ili godina i drži da je sada najvažnije “usredotočiti se na brzu i pragmatičnu potporu Ukrajini”.

Komentari