Scholz misli da se Putina može uvjeriti da je na pogrešnom putu: Izbjegavao odgovor na pitanje o slanju oružja Ukrajini

Foto: Guliver Image/AP/Michael Sohn

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na nastavak međunarodnih pregovora o ratu u Ukrajini kako bi se utro put miru, no nije dao obećanja o nastavku pružanja vojne pomoći Kijevu u intervjuu emitiranom danas.

Prošlotjedni razgovori o sigurnosti Ukrajine kojima je domaćin bila Saudijska Arabija bili su “vrlo važni, no to je nažalost tek “početak”, rekao je Scholz u godišnjem ljetnom intervjuu za njemačku javnu televiziju ZDF emitiranom u nedjelju.

Kancelar je posebno pozdravio sudjelovanje Kine, kao što su to toplo pozdravili i diplomati uključeni u razgovore u Rijadu.

Kina, vjerojatno najvažniji međunarodni partner Rusije, ranije je izbjegla međunarodni summit u Kopenhagenu u lipnju.



“Zbog toga ima smisla nastaviti ove razgovore, jer oni specifično povećavaju pritisak na Rusiju kako bi ona shvatila da je pošla pogrešnim putom i povukla svoje vojnike i olakšala postizanje mira”, rekao je kancelar.

Rusija nije bila pozvana na sastanak na kojem su bili i savjetnici za nacionalnu sigurnost i predstavnici iz više od 40 zemalja, uključivo Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Kinu, Indiju, Brazil i Južnu Afriku te međunarodne organizacije, među kojima UN.

Rakete Taurus
Scholz je odgovarao i na pitanje je li Berlin spreman isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus za obranu od ruske agresije, na koje kancelar nije dao jasan odgovor.

Kao i dosad, (njemačka) vlada će uvijek svaku pojedinu odluku pomno analizirati – da ide što je moguće, što je smisleno, kakav može biti njemački doprinos, rekao je Scholz.

Njemačka će nastaviti kao i dosad, rekao je što znači da će Berlin nastaviti provoditi politiku opreznih odluka kada je riječ o vojnoj potpori Kijevu.

Kancelarovo je mišljenje da većina njemačkih građana dijeli njegovo stajalište.

“Odluke se moraju brižljivo odvagnuti”, rekao je i dodao: “Nastavit ću tako i to vrlo jasno kažem.”

Ukrajina nastavlja pritiskati njemačku vladu da isporuči krstareće rakete Taurus za obranu od ruske invazije započete prije više od 17 mjeseci.

Ukrajini su te rakete potrebne “da spasi više života ukrajinskih vojnika i civila i da ubrza oslobađanje svojih teritorija”, rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba za nedjeljno izdanje njemačkog tabloida Bild.

“Formula je jednostavna. Što je duži domet projektila, to će kraće rat trajati”, poručio je Kuleba.

Tim oružjem Ukrajina bi mogla “dosegnuti ruske okupacijske snage na ukrajinskom tlu daleko od crte bojišnice, mogla bi poremetiti logistiku i uništiti zapovjedne centre i skladišta streljiva”, rekao je.

Pritisak na Scholza u pogledu tih projektila raste i unutar same Njemačke.

Političari iz vladajućih stranaka i oporbe zatražili su da ukrajinske oružane snage budu opremljene oružjem podobnim za uništenje bunkera i zaštićenih zapovjednih mjesta na udaljenosti od 500 kilometara.

Zagovornici te opcije vide to kao korak prema jačanju ukrajinskih obrambenih sposobnosti. Međutim, postoji i rasprava o tome bi li Ukrajina koristila te projektile za moguće napade na ruski teritorij i kako takav razvoj spriječiti.

Dronovi Luna NG
Kuleba je ponovio da će Taurusi biti uporabljeni samo unutar granica Ukrajine. Strahovanja da bi mete mogle biti na ruskom tlu neutemeljene su, rekao je.

Njemačka grupa za proizvodnju oružja Rheinmetall u međuvremenu je potvrdila da će početi isporuku dronova za izviđanje Ukrajini.

Isporuka bi počela krajem godine, rekao je glasnogovornik tvrtke ne navodeći specifične količine.

Riječ je o izviđačkim dronovima Luna NG koji neće biti naoružani. Mogu preletjeti nekoliko stotina kilometara i presresti ili spriječiti neprijateljsku komunikaciju.

Narudžbu je izradila njemačka vlada koja isporučuje dronove Ukrajini.

Taj najveći njemački proizvođač u sektoru obrane već je isporučio mnogo vojne opreme i priprema nove.

Rheinmetall želi potpisati i ugovor izravno s Kijevom o gradnji tvornice tenkova u Ukrajini.

 

Komentari