Scholz: Pobuna je oslabila Putina, njegov položaj nije čvrst kako je tvrdio

Foto: Twitter

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da je neuspjela pobuna u Rusiji prošloga vikenda oslabila predsjednika Vladimira Putina, ali nije jasno kako će ona utjecati na rusku invaziju u Ukrajini.

Scholz je u jednosatnom razgovoru za ARD ponovio riječi američkoga predsjednika Joea Bidena, izjavivši da je pobuna plaćeničke skupine Wagner dio borbe za vlast u Rusiji te da Zapad nije u nju upleten.

“Vjerujem da je Putin oslabljen jer pobuna razotkriva pukotine u vladajućim strukturama, a njegov položaj nije toliko čvrst kao što je uvijek tvrdio”, rekao je njemački kancelar.

Na pitanje o posljedicama pobune na rat u Ukrajini, Scholz je odgovorio da je preduvjet za uspješne mirovne pregovore to da Rusija prihvati da mora povući svoje vojnike iz Ukrajine. “Nije posve jasno hoće li to ovi događaji olakšati ili otežati”, rekao je.



Scholz je rekao da ne želi spekulirati o tome koliko će još Putin ostati na vlasti, istaknuvši da je cilj potpore koju Zapad pruža Ukrajini pomoći toj zemlji da se obrani, a ne izazvati promjenu režima.

Ruske obavještajne službe istraživale su jesu li zapadne špijunske agencije imale ikakvu ulogu u neuspjeloj pobunu, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kako je prenio TASS.

Scholz je rekao da je u subotu razgovarao s čelnicima Sjedinjenih Država, Francuske i Britanije, ali i s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

“Vrlo brzo smo se složili da ostanemo jako mirni. Mi nemamo nikakve veze sa sukobom u Rusiji”, rekao je.

Na pitanje je li se u bilo kojem trenutku u subotu ponadao da će pobuna izazvati kraj Putinove vladavine, odgovorio je da to ne bi imalo smisla jer nije jasno bi li ono što bi došlo poslije njega bilo bolje.

Uz ostalo, Scholz je u intervjuu rekao kako vjeruje da će predsjednik Biden pobijediti na izborima sljedeće godine.

“Doista vjerujem da će predsjednik Biden biti ponovno izabran, jer on nije samo iskusan političar, nego i osoba koja doista radi na socijalnoj koheziji u svojoj zemlji”, rekao je njemački kancelar, koji je socijaldemokrat.

Biden, dodao je, radi što treba kako bi se “usprotivio ‘trumpizmu’ i sličnim pokretima”.

Komentari