Scholz upozorava: Europa mora ojačati svoju obranu bez obzira na ishod rata u Ukrajini

Foto: Facebook

Europa mora ojačati svoju obranu bez obzira na to tko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima ili kako će završiti rat u Ukrajini, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Trodnevno godišnje globalno okupljanje političara, diplomata i vojnih časnika održava se dok u Europi raste zabrinutost glede predanosti Sjedinjenih Država da pomogne Ukrajini u obrani od ruske invazije te široj obrani svojih saveznika.

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da neće braniti saveznike u NATO-u koji ne troše dovoljno na obranu ako ponovno uđe u Bijelu kuću.

I republikanci u Kongresu koji podržavaju Trumpa blokiraju pomoć Ukrajini u obrani protiv Rusije.



Foto: Facebook

‘Moramo voditi puno više računa o vlastitoj sigurnosti’

“Mi Europljani moramo voditi puno više računa o vlastitoj sigurnosti, sada i u budućnosti”, rekao je Scholz drugog dana konferencije nazvane “Davos obrane”.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, povećala je svoju potrošnju na obranu na dva posto i nastavit će ispunjavati taj cilj NATO-a, rekao je Scholz.

Njemačka razgovara sa saveznicima Francuskom i Velikom Britanijom o razvoju dalekometnog preciznog oružja kako bi osigurala da njezina strategija odvraćanja ostane na vrhunskoj razini, rekao je njemački kancelar.

No Scholz je kritizirao Trumpovu izjavu i rekao da “svaka relativizacija obrambene klauzule NATO-a služi samo onima koji nas žele oslabiti, poput (ruskog predsjednika Vladimira) Putina”. Transatlantska veza ostala je jaka, dodao je.

Prvog dana konferencije u petak, koju je potresla vijest o smrti kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog u arktičkoj kaznenoj koloniji, američka potpredsjednica Kamala Harris nastojala je umiriti Europu.

Harris je rekla da predsjednik Joe Biden i ona ostaju “potpuno predani tome da NATO-u ostane čvrst”, kao i da će njihova administracija nastaviti vršiti pritisak kako bi se Ukrajini osiguralo potrebno oružje i resursi.

Foto: Guliver Image

“Bilo bi glupo sve to izložiti riziku”

“Naša predanost izgradnji i održavanju saveza pomogla je Americi da postane najmoćnija i najprosperitetnija zemlja na svijetu”, rekla je. “Bilo bi glupo sve to izložiti riziku”, rekla je Harris.

Na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji kasnije u subotu govorit će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, američki državni tajnik Antony Blinken i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Macron šokirao Netanyahua: ‘Priznanje palestinske države više nije tabu za Francusku’

Fokus večeri bit će na Bliskom istoku i sukobu Izraela i Hamasa, uz govore jordanskog kralja Abdullaha i izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga. Održat će se i paneli s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Egipta.

Komentari