Scholz: Želimo da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija napreduju putem EU

Foto: Twitter

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da se njegova zemlja složila sa svojim partnerima da će nastaviti pružati sveobuhvatnu potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno. Poručio je da žele da Ukrajina, kao i zemlje zapadnog Balkana, napreduju putem Europske unije (EU).

– Suglasni smo da ćemo nastaviti pružati sveobuhvatnu potporu Ukrajini dok god to bude potrebno. To se odnosi i na ratno razdoblje i na razdoblje obnove nakon završetka rata – rekao je Scholz na konferenciji za novinare nakon sastanka s finskim premijerom Petterijem Orpom, prenosi Anadolija.

S Orpom je razgovarao o tome kako se Europska unija (EU) može i treba pripremiti za pristupanje novih zemalja.

– Zato što želimo da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i Gruzija napreduju putem EU i u tom smislu ih podržavamo. U svom govoru u Pragu prošlog ljeta, rekao sam EU koju domaću zadaću trebamo napraviti da bismo to postigli. Jasno sam to rekao, jer EU može ispuniti svoj mandat geopolitičke unije samo ako je u dobroj poziciji – rekao je Scholz.



Dodao je kako očekuje da bi turski parlament nakon ljeta trebao dati zeleno svjetlo za ulazak Švedske u NATO.

– Mislim da će se to (riječi predsjednika Erdogana) odraziti u praksi. Ovo je nešto što također želimo brzo. Švedska će se jako dobro uklopiti u NATO, što će uvelike povećati našu zajedničku sigurnost – rekao je Scholz.

Komentari