ŠEF EUROPSKE DIPLOMACIJE Nadamo se da nećemo morati slati vojsku na tursku granicu

Foto: consilium.europa.eu

Šef europske diplomacije Joseph Borrell izjavio je u srijedu u Zagrebu kako se nada da europske zemlje neće morati slati vojsku na granicu između Grčke i Turske radi zaustavljanja mogućeg novog vala izbjeglica iz Sirije.

Upitan vidi li ulogu za vojske članica EU-a na granici, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je: “Nadam se da nećemo morati angažirati vojsku”.

Borrel se slaže s Turskom da pomoć Unije Ankari nije dovoljna jer je današnja situacija teža od one iz 2016. kada je postignut sporazum o financijskoj pomoći u zamjenu za zadržavanje izbjeglica.

“No nastavit ćemo pomagati koliko god možemo. Ali stalno im poručujemo da guranje ljudi prema granici nije rješenje ni za koga i izlaže ljude riziku”, rekao je visoki predstavnik.



“Želimo nastaviti suradnju, ali ne tako da se ljude uvjerava da mogu doći do Europe”, dodao je.

Situacija u Siriji i na tursko-grčkoj granici tema je sastanka europskih ministara obrane na kojem uz Borrella sudjeluje i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Visoki predstavnik EU-a je ranije u srijedu bio u Ankari, nekoliko dana pošto je Turska, nezadovoljan suradnjom s Europom, objavila da otvara granice za migrante put Europe te su deseci tisuća migranata pohrlili na granicu probudivši sjećanje na migrantsku krizu iz 2015.

Novinarima u Ankari je rekao da će EU izdvojiti hitnu pomoć u visini od 170 milijuna eura kao humanitarnu pomoć Siriji.

Komentari