Sergej Lavrov: “Ideološki pristupi, ultimatumi i prijetnje ne vode ničemu”

Profimedia

Šef ruske diplomacije ocijenio je u četvrtak kontraproduktivnim prijetnje Zapada upućene Rusiji, koja je optužena da priprema vojnu akciju protiv Ukrajine.

“Ideološki pristupi, ultimatumi i prijetnje ne vode ničemu”, rekao je Sergej Lavrov, na početku susreta u Moskvi s britanskom kolegicom Liz Truss. Izrazio je žaljenje što “mnogi od naših zapadnih kolega imaju strast za takvu vrstu komunikacije”.

Ako London želi poboljšati odnose s Moskvom, “naravno da ćemo odgovoriti na isti način, jer ne možemo biti zadovoljni međusobnim odnosima koji su na najnižim razinama”, rekao je Lavrov. Ali, “odnosi se mogu normalizirati samo putem dijaloga uz međusobno uvažavanje i na ravnopravnoj osnovi (…) kako bi se pronašla rješenja koja bi bila međusobno prihvatljiva”, naglasio je.

Ovaj susret između Lavrova i Truss dolazi u vrijeme napetosti između Zapada i Rusije, optužene da gomila desetke tisuća vojnika na granici s Ukrajinom kako bi izvela invaziju, što Rusija niječe.



Truss je rekla da je došla u Moskvu kako bi “pozvala Rusiju da krene putem diplomacije”. “Rat u Ukrajini bio bi katastrofa za ruski i ukrajinski narod i za europsku sigurnost”, naglasila je. “Postoji alternativni put, diplomatski put, koji omogućuje da se izbjegnu sukobi i prolijevanje krvi”, dodala je Truss.

Komentari