Sinan Ogan podržao Erdogana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

Foto: Twitter

Kandidat koji je po broju osvojenih glasova završio na trećem mjestu na izborima u Turskoj podržao je u ponedjeljak trenutnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se u drugom krugu u nedjelju suočava s Kemalom Kilicdarogluom. Sinan Ogan, nacionalistički tvrdolinijaš koji je prije predizborne kampanje bio nepoznat široj javnosti, osvojio je 5.2 posto glasova u prvom krugu izbora 14. svibnja, zbog čega su neki analitičari rekli da će upravo on odlučivati o pobjedniku drugog kruga.

“Objavljujem da ćemo u drugom krugu podržati kandidata Narodnog saveza, gospodina Recepa Tayyipa Erdogana”, rekao je Ogan na konferenciji za novinare u Ankari, dodavši da je njegova kampanja turske nacionaliste pretvorila u “ključne aktere” u politici.

Ogan je bio kandidat desničarske koalicije
“Nacionalna alijansa Kilicdaroglua nije nas uspjela uvjeriti u budućnost, a odluka da se podrži Erdogana temelji se na načelu neprestane borbe (protiv) terorizma”, rekao je. Erdogan je u prvom krugu osvojio 49.5 posto glasova, a Kilicdaroglu 44.9 posto.

Koalicija vladajuće stranke osigurala je i većinu u parlamentu, što će značiti prednost za Erdogana koji pokušava produžiti svoju dva desetljeća dugu vladavinu. Pedesetpetogodišnji Ogan bio je predsjednički kandidat desničarske koalicije predvođene Strankom pobjede, koja je poznata po svom antiimigrantskom stavu u Turskoj u kojoj je najviše izbjeglica u svijetu.



Analitičari tvrde da će podrška nacionalističkog predsjedničkog kandidata koristiti Erdoganu, no istovremeno podijeliti Oganove pristaše. Stranka pobjede će u utorak objaviti koga će podržati u drugom krugu.

 

Komentari