Situacija u Bruxellesu izmiče kontroli: Bijesni poljoprivrednici uzrokuju požare po gradu, policiju gađaju gnojivom

Screenshot: X

Ministri poljoprivrede država članica EU-a raspravljaju u ponedjeljak o tome kako odgovoriti na trenutačnu krizu s kojom se suočava poljoprivredni sektor, a oko sjedišta Vijeća EU-a gdje zasjedaju opsadno je stanje zbog prosvjeda farmera.

Ministri raspravljaju o prijedlozima Komisije za administrativno rasterećenje poljoprivrednika. Sljedeći mjesec očekuje se novi paket prijedloga Komisije koji će se odnositi na plaćanja poljoprivrednicima i na formiranje cijena. Belgijsko predsjedništvo je objavilo da je od država članica primilo oko 500 prijedloga, koji se uglavnom svode na pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike. Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je prošli tjedan u Saboru da Ministarstvo priprema prijedloge Europskoj komisiji za rasterećenje poljoprivrednika od administrativnih poslova.

Oporbeni zastupnici u saborskoj raspravi istaknuli su da na takve poslove poljoprivrednici troše trećinu vremena. ”Mi smo predložili osnovni set rasterećenja te pripremamo prijedloge koje ćemo uputiti Europskoj komisiji kako bi se dodatno rasteretila administrativna procedura”, istaknuo je državni tajnik Majdak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

”Ministarstvo poljoprivrede se u okviru europskog Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo zalaže za samodostatnost u proizvodnji hrane na razini Europske unije te za povećanje proizvodnje hrane u zemljama koje su u zadnja dva vala proširenja EU postale korisnici europskih sredstava, među kojima je Hrvatska”, dodao je državni tajnik. Belgijsko predsjedništvo Vijećem EU-a objavilo je da će zajedno s predstavnicima Komisije tijekom popodneva primiti izaslanstvo mladih poljoprivrednika. U isto vrijeme na ulicama, poljoprivrednici su u ponedjeljak prosvjedovali u Bruxellesu i Madridu nezadovoljni niskim cijenama poljoprivrednih proizvoda u supermarketima, sporazumima o slobodnoj trgovini i strogim ekološkim propisima.



Vodeni topovi, bocem, jaja, zapaljene gume…

Interventna policija ispalila je vodene topove na prosvjednike u Bruxellesu koji su bacali boce i jaja i zapalili gume, a oko 900 traktora zagušilo je promet u dijelovima grada, nedaleko od ograđenog područja gdje se održavao sastanak ministara poljoprivrede EU-a o krizi u sektoru. Poljoprivrednici prosvjeduju već tjednima širom Europe tražeći od kreatora politika da nešto poduzmu u vezi niza problema koji guše sektor, od jeftinih cijena u supermarketima i jeftinog uvoza do strogih europskih propisa o zaštiti okoliša.

Poljoprivrednici su u ponedjeljak prosvjedovali i u Madridu pozivajući EU da smanji birokraciju i odustane od nekih promjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP). “Nemoguće je izdržati ta pravila, oni žele da danju radimo na polju, a noću da rješavamo papirologiju, dosta nam je birokracije”, rekao je Roberto Rodriguez iz središnje pokrajine Avile. “Novi CAP uništava nam živote”, rekao je Juan Pedro Laguna iz okolice Madrida. “Želimo proizvoditi kao što smo uvijek, ali oni ne žele da mi proizvodimo.”

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir rekao je da EU mora osigurati da poljoprivrednici mogu dobro zarađivati ako se odluče za bioraznolikost i zelene mjere, a za postojeću europsku poljoprivrednu politiku rekao je da je “birokratsko čudovište”. “Prosječan poljoprivrednik provodi četvrtinu vremena za stolom”, rekao je.

‘Siromašni smo’

Odgovarajući na prosvjede, EU je već ublažio neke dijelove Zelenog plana, izbacivši cilj smanjenja emisija u poljoprivredi iz klimatskog paketa za 2040. EU je povukao i zakon o smanjenju upotrebe pesticida i odgodio cilj po kojem poljoprivrednici moraju dio zemlje ostaviti neobrađenom radi poboljšanja bioraznolikosti. Morgan Ody, glavna koordinatorica organizacije poljoprivrednika La Via Campesina, rekla je na prosvjedu Bruxellesu da su za većinu poljoprivrednika problem prihodi. “Riječ je o tome da smo siromašni i da želimo pristojno zarađivati”, rekla je.

 

Pozvala je EU da uvede minimalne potporne cijene i da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućuju uvoz jeftinijih stranih poljoprivrednih proizvoda. “Nismo protiv klimatskih politika. Ali znamo da nam za tranziciju trebaju više cijene proizvoda jer više stoji proizvoditi na ekološki način”, rekla je.

Premijer Plenković objavio novu imovinsku karticu: Dao si je povišicu, evo što sve posjeduje

Komentari