Skandal u UN-u: Ruski veleposlanik prekinuo minutu šutnje za Ukrajinu

Foto: Twitter

Pobjeda nad Rusijom “neizbježiva” je ako svi ukrajinski partneri odrade svoju zadaću, rekao je u petak, na godišnjicu ruske agresije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i ocijenio “nužnim” raditi s Kinom na postizanju mira, ali želi pridobiti i Indiju te zemlje Latinske Amerike i Afrike.

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu te je odbacila kao neprihvatljivu svaku upotrebu nuklearnog oružja, u dokumentu u dvanaest točaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba.

“U tom dokumentu (Peking) čini mi se navodi poštivanje teritorijalne cjelovitosti, zatim sigurnost. Moramo raditi s Kinom na tome. Mislim da je Kina otkrila moje misli. Kina je počela govoriti o Ukrajini i to je dobro”, rekao je Volodimir Zelenskij na konferenciji za novinare.

Najavio je da planira sastanak s kineskim predsjednikom Xijem Jipingom, prenosi Reuters.



Ranije u petak Zelenskij je rekao da je pobjeda nad Rusijom moguća ove godine ako zapadni partneri održe riječ u pogledu vojne pomoći.

“Budu li partneri održali riječ i poštivali rokove, očekuje nas neizbježiva pobjeda (…) Želim doista da se to dogodi ove godine”, rekao je na godišnjicu početka ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik želi da i zemlje Latinske Amerike i Afrike, kao i Kina i Indija, prihvate formulu koju predlaže Kijev za okončanje rata s Rusijom, prenosi agencija Reuters.

Na konferenciji za novinare u Kijevu Zelenskij je pozvao na održavanje samita s liderima Latinske Amerike.

Kijev treba poduzeti korake da izgradi odnose s afričkim zemljama, rekao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na minutu šutnje u znak počasti “žrtvama agresije” u središtu UN-a, ali kada je on ustao, ruski predstavnik počeo je lupkati po mikrofonu.

Svi su članovi skupštine ustali kako bi ispoštovali tišinu, ali su ponovno sjeli nakon što je objavljeno da je Rus Vasilij Nebenzja zatražio riječ.

“Ustajemo na noge kako bismo odali počast svim žrtvama onoga što se dogodilo u Ukrajini, počevši od 2014. godine. Svi oni koji su stradali. Svi životi su neprocjenjivi”, rekao je, govoreći ruskim životima izgubljenim u ratu.

 

Komentari