Škole u Francuskoj poslale kući djevojčice u muslimanskoj odjeći

Foto: Pixabay

Francuske škole poslale su u ponedjeljak, prvoga dana školske godine, kući desetke djevojčica koje nisu željele skinuti muslimanske ogrtače abaje, rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal.

Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odjeće, gotovo 300 djevojčica pojavilo se u ponedjeljak u školama u abajama, rekao je Attal za televiziju BFM.

Većina je pristala presvući se, ali je 67 odbilo i poslane su kući, rekao je.

Francuska vlada zabranila je prošli mjesec nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odjeća krši pravila o sekularnosti u obrazovnom sustavu. Francuska je zbog toga već zabranila muslimanske marame.



Odluku je pozdravila politička desnica, no ljevica tvrdi da je riječ o kršenju građanskih sloboda.

Attal je rekao da su djevojčice koje su bile poslane kućama dobile pisma za svoje obitelji u kojima se navodi da sekularizam nije prisila, nego sloboda.

– Ako ponovno dođu u školu u abaji, vodit će se novi dijalog, rekao je ministar.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak s tim u vezi da manjina u Francuskoj otima religiju i izaziva republiku i sekularizam, što dovodi do najgorih posljedica kao što je ubojstvo prije tri godine Samuela Patyja jer je na nastavi pokazao karikaturu proroka Muhameda.

– Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubojstvo Samuela Patyja, nije dogodio, rekao je u intervjuu za You Tube kanal HugoDecrypte.

– U Francuskoj škola je besplatna, sekularna i obvezna. Što znači sekularna? To znači da nam nije važno podrijetlo djece, njihova vjera ni iz kakve obitelji dolaze. To je element pravde jer obrazujemo republikance i građane. Tako je od vrtića do mature, škola je sekularna i to znači da u njoj nema mjesta vjerskim obilježjima, dodao je.

Muslimanska udruga podnijela je tužbu Državnom vijeću, najvišem sudu u zemlji za pritužbe protiv državnih vlasti, tražeći da se ukine zabranu muslimanima i muslimankama da preko odjeće nose tradicionalne ogrtače.

Zakon iz ožujka 2004. zabranio je nošenje odjeće kojom učenici pokazuju religijsku pripadnost u školama, uključujući kršćanske križeve, židovske kapice i islamske marame. Abaje su bile sivo područje i do sada nisu bile zabranjene.

Komentari