Slovenska epidemiologinja otkrila što je pokosilo cijelu školsku zbornicu

Ilustracija Foto: Twitter

Nakon što je 27 slovenskih učitelja zbog nuspojava cijepljenja izostalo s nastave pa je OŠ Mihe Pintarja Toleda u Velenju do ponedjeljka zatvorena, slovenski epidemiolozi istražili su o čemu se točno radi i što je pokosilo cijelu jednu školsku zbornicu.

Učitelji su cijepljeni Astra Zenecinim cjepivom, koje je desetak europskih zemalja već i zabranilo zbog nuspojave zgrušavanja krvi i posljedično nekoliko smrtnih slučajeva.

˝Koliko znamo, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Kod nastavnika se radi o očekivanim nuspojavama. Jednako je bilo i nakon cijepljenja s Pfizerovim cjepivom, kad je nekoliko liječnika i sestara završilo s nuspojavama. I sama sam s temperaturom dan poslije cijepljenja išla na posao. Uzela sam paracetamol i sve je u redu. Ova reakcija za nas nije neočekivana. Možda ju je lakše podnijeti kad znate da će do nje doći. Nama su anesteziolozi i prije cijepljenja prepisali koktel Ibuprofena i paracetamola da nuspojava bude što manje, da prođu brže i bezbolnije˝, rekla je za Jutarnji dr. Bojana Beović, infektologinja i šefica slovenskog stručnog tima za COVID-19 pri slovenskom ministarstvu zdravstva.

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava ravnatelja Sebastjana Kukeca na školskom portalu, postala viralna. Ravnatelj se u objavi obrati roditeljima učenika.



˝Jučer se oko 2/3 učitelja škole cijepilo protiv Covida-19. Iz minute u minutu cijepljeni učitelji prijavljuju snažne reakcije na cjepivo, tako da, smo upravo odlučili da ćemo zbog bolesničke odsutnosti 26 učitelja morati sutra, u petak 12.03.2021. otkazati cjelokupan pedagoški proces u školi jer nemamo dovoljno kadrovskih resursa za izvođenje nastave˝, napisao je Sebastjan Kukec.

Ravnatelj je kasnije potvrdio da su učitelji u srijedu primili Astra Zenecino cjepivo, a u četvrtak su mu se javili s nuspojavama – visokom temperaturom, jakom glavoboljom, općom slabošću.

Nakon ove su se objave na njegovom Facebook profilu javili mnogi učitelji, koji smatraju da oni nisu ni trebali još biti cijepljeni, a o čemu je je odluku prošli tjedan donijela slovenska Vlada. Cijepljenje školskog osoblja u Sloveniji je započelo u ponedjeljak, 8. ožujka.

˝Moglo je biti jasno što će takva odluka povući za sobom, a opet na štetu učenika kojima se stvara nov trauma i izostanci nastave˝, pišu nezadovoljni.

Ni dr. Beović nije sigurna jesu li učitelji trebali ući u prioritetnu skupnu.

˝S jedne strane, zaposleni u školstvu su više-manje mlađi ljudi. Statistika kaže da su oko pedesete, ali to nije prioritetna skupina, koja bi trebala biti cijepljena zbog njih samih, kao starije. Da se ide brže s cijepljenjem učitelja, odlučila je Vlada, a ne struka. Cilj je bio otvorena, što sigurnija škola. U Sloveniji su škole bile jako dugo zatvorene, čak se razmišljalo da i ostanu zatvorene do kraja školske godine. Međutim, otvorili smo ih i sa strahom očekivali što će biti. Brojevi su iz te skupine, školske, nešto narasli, ali ne dramatično kao u jesen. Pokazalo se da su bolje pripremljene. Kako bi i ostale otvorene, Vlada je odlučila cijepiti osoblje˝, kaže dr.Beović.

Sviđa joj se ideja o cijepljenju vikendom, koju su neke škole već organizirale.

˝Nuspojave traju dan do dva i zapravo je vikend odličan za cijepiti se, proći doma nuspojave i normalno dalje raditi. Mi svakako pratimo situaciju˝, zaključuje liječnica za Jutarnji list

Komentari