Slovenska ministrica vanjskih poslova upozorava Crnu Goru na mogućnost zaustavljanja pregovora

Foto: Hina

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon upozorila je Crnu Goru da bi se pristupni pregovori s EU-om mogli zaustaviti ako šesti pokušaj izbora sudaca Ustavnog suda ne uspije.

Fajon je, nakon susreta s predsjednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović, naglasila da je to ozbiljna prijetnja.

– Na strani političara je da stisnu ruku i naprave ono što smo dogovorili, rekla je Fajon.

Fajon je krajem prosinca zajedno s austrijskim šefom diplomacije Alexanderom Schallenbergom imenovana za posebnu izaslanicu EU-a za Crnu Goru.



Ona je nenajavljeno u nedjelju posjetila Podgoricu gdje su u tijeku završne pripreme za izbor sudaca Ustavnog suda, o kojima će zastupnici glasati krajem siječnja ili početkom veljače.

Fajon se ranije u nedjelju susrela i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a na kraju posjeta izrazila je nadu da će prije 23. siječnja kada treba podnijeti izvješće Bruxellesu imati pozitivne vijesti.

– Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svjesni koliko je Ustavni sud važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU-u, a ne u grupu o kojoj razgovaramo kao problemu u EU-u, rekla je.

Crna Gora je već mjesecima u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od kolovoza je u tehničkom mandatu, a Ustavni sud te zemlje ne funkcionira od rujna jer broji svega troje od ukupno sedam sudaca i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove suce, ali nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvostrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudaca Ustavnog suda uvjet je i za održavanje najavljenih izvanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora jer upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa.

Komentari