Snažan potres je pogodio New York: Treći najveći u posljednjih 50 godina

pixabay

Potres je u petak ujutro po lokalnom vremenu pogodio istočnu obalu Sjedinjenih Država, prema Američkom geološkom institutu, izazvavši podrhtavanje zgrada i uznemirenost na potezu od Philadelphije do Bostona, prenose američki mediji. Jakost potresa, prema prvim podacima američke geološke službe bila je između 4,7 i 4,8.

Pozivajući se na njujoršku policiju, CNN je rekao da nema prijavljenih šteta niti ozlijeđenih. Zamjenik gradonačelnika New Yorka Fabien Levy rekao je da nema izvješća o većim utjecajima na grad nakon potresa.

Prijavljeno je jedno curenje plina u okrugu Rockland, koji se nalazi sjeverno od New Yorka i na zapadnoj strani rijeke Hudson, ali osim toga, čini se da još nema velikog utjecaja na infrastrukturu.

Bio je to treći najveći potres zabilježen na tom području u posljednjih 50 godina, prema podacima Američkog geološkog instituta. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da se potres osjetio u cijeloj državi.



‘Napustite svoj dom, izađite van’

“Moj tim procjenjuje posljedice i štetu koja se mogla dogoditi, a javnost ćemo obavještavati tijekom dana”, napisala je na X. Na kasnijoj presici dala je nekoliko savjeta za sigurnost od potresa, ističući da ljudi na sjeveroistoku SAD-a nisu navikli nositi se s potresima.

“Njujorčani nisu navikli na potrese”, rekla je. “Svi bi ovo trebali nastaviti shvaćati ozbiljno. Ako dođe do naknadnog potresa, ljude se potiče da čučnu i pokriju glavu, da se drže za nešto što je čvrsto”, rekla je, pozivajući sugrađane da budu oprezni u blizini zgrada, osobito visokih.

“Ako osjetite pomicanje ili bilo kakve neobične zvukove, napustite svoj dom, izađite van”, rekla je. Pozvala je Njujorčane da pregledaju svoje domove zbog oštećenja, uključujući provjeru svih zidova, vrata, podova i prozora te pregled vodovoda i plinovoda.

Epicentar potresa u New Jerseyu

NBC mreža prenosi da je epicentar potresa bio u blizini Whitehouse Station u New Jerseyu. Europsko-mediteranski seizmološki centar prvotno je procijenio jakost potresa na 5,5.

Kasnije su izvijestili da je potres koji je pogodio područje New Yorka i New Jerseya bio na dubini od 10 kilometara. Mnogi na X-u objavljivali su snimke potresa.

Podsjetimo, najjači potres u posljednjih 20 godina koji se osjetio u SAD-u bio je onaj na području glavnog grada Washingtona D.C. 2011. godine magnitude 5,9 po Richteru.

Pogledajte jezive snimke potresa koje se šire društvenim mrežama: Raste broj poginulih

Komentari