Što je ‘havanski sindrom’? Oboljelo 200 američkih dužnosnika, odgođen let Kamale Harris

Twitter

Američko veleposlanstvo na Kubi danas je izdalo priopćenje u kojem su javnost obavijestili o pojavi “havanskog sindroma” na letu na kojem je trebala biti potpredsjednica Kamala Harris. Let je sada odgođen.

Pojedinosti oko puta

Američka potpredsjednica Kamala Harris je u nedjelju doputovala u Singapur u prvom dijelu posjeta jugoistočnoj Aziji: “Postupci Pekinga i dalje potkopavaju poredak temeljen na zakonima”, rekla je u Singapuru.

Harris je u prijestolnicu jugoistočne azijske zemlje stigla nakon tri sata čekanja u Singapuru i neobične izjave američkog veleposlanstva u Vijetnamu koje je za kašnjenje okrivilo “mogući neobični zdravstveni incident”.

Američka vlada taj termin često koristi za opisivanje havanskog sindroma, stanja sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i gubitka pamćenja. Prvi su oboljeli američki dužnosnici iz američkog veleposlanstva na Kubi 2016. pa je sindrom po tome dobio naziv.



“Ured potpredsjednice upoznat je sa izvješćem o nedavnom mogućem neobičnom zdravstvenom incidentu u Hanoiju u Vijetnamu. Nakon pomne procjene je odlučeno da će se putovanje potpredsjednice nastaviti”, stoji u priopćenju.

Izjava ravnatelja CIA-e

Oko 200 američkih dužnosnika i njihovih rođaka, uključujući službenike CIA-e oboljeli su od “havanskog sindroma. Panel američke Nacionalne akademije znanosti u prosincu je otkrio da su ga vjerojatno uzrokovale zrake “usmjerene energije”, rekao je ravnatelj CIA-e William Burns

CIA primjećuje “jako veliku mogućnost” da je sindrom namjerno izazvan i da bi iza njega mogla stajati Rusija, ali se suzdržava od konačnih zaključaka do nastavka istrage. Moskva poriče umiješanost.

 

 

Komentari