Stoltenberg: NATO saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica saveza

Foto: Twitter

“NATO saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Govoreći uoči sastanka u Ramsteinu u Njemačkoj, dodao je da jednom kad rat prestane Kijev mora razviti načini kako spriječiti nove napade.

Stoltenberg je dodao da je sad glavni fokus da se Ukrajina obrani i pobijedi. Jučer je šef NATO-a rekao da je Ukrajini mjesto u NATO-u, ali danas je dodao da se s time slažu i druge članice. “Da budem jasan, Ukrajini pripada pravo mjesto u euroatlantskoj obitelji”, rekao je na konferenciji za novinare. “Ukrajini pripada pravo mjesto u NATO-u”, kazao je jučer.

Čelnici zapadnih zemalja sastaju se danas u američkoj vojnoj bazi Ramstein gdje će razgovarati o načinima na koji mogu nastaviti pomagati Ukrajini u obrani od ruske agresije.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, na čiju je inicijativu sazvan sastanak Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, održat će uvodno obraćanje, objavio je Pentagon.



Dan uoči sastanka u Ramsteinu, na kojem se očekuju predstavnici pedesetak zemalja, Danska i Nizozemska objavile su da će zajedno isporučiti Ukrajini 14 tenkova Leopard 2.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja pozivati saveznike da ubrzaju i povećaju isporuku oružja o kojem Kijev snažno ovisi.

Zelenski jednako pritišće Zapad da ubrza proces pristupanja Ukrajine članstvu u NATO-u. Ta ukrajinska težnja podijelila je saveznike pošto je u četvrtak za posjeta Kijevu glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg poručio da je Ukrajini mjesto u NATO-u.

Zelenski pritišće kako bi njegova zemlja bila primljena po “ubrzanom” postupku.

Sjedinjene Države i neke druge članice, poput Njemačke, u vezi s time izrazile su rezerve jer prema odredbama NATO-a zemlja kandidatkinja ne smije biti uključena u međunarodne sukobe.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, kazavši da su “vrata otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku”, koja se po njemu ne može donijeti samo iz solidarnosti, već “hladne glave i vrućeg srca. Ne obrnuto”.

Austin i načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga Mark Milley trebaju održati konferenciju za novinare u petak poslije podne.

Komentari