Stranke centra i desnog centra u Češkoj postigle sporazum o formiranju vlade

Češke stranke centra i desnog centra postigle su sporazum o formiranju većinske koalicijske vlade i njezinu programu, priopćio je predsjednik najjače stranke nove koalicije.

Peteročlana koalicija morat će se suočiti s porastom inflacije, sve većim dugom te sve višim cijenama energenata i jačanjem pandemije covida 19 u proteklim tjednima koji sve više opterećuju gospodarstvo.

Petr Fiala, predsjednik Građanske demokratske stranke (ODS) i mogući premijer, rekao je da su se stranke dogovorile o podjeli mjesta u vladi, ali nije naveo imena kandidata. “Pregovori su trajali dugo, cijeli dan, ali bili su uspješni”, rekao je Fiala u televizijskoj izjavi nakon pregovora koji su trajali duže od 12 sati.

– Dogovoren je koalicijski sporazum i program, izjavio je.Stranke okupljene u dvije koalicije osvojile su 108 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta na izborima održanim 8. i 9. listopada, pobijedivši premijera Andreja Babiša, čiji ključni saveznici nisu ušli u parlament.

Jedan od glavnih problema s kojima će se morati suočiti novoosnovana koalicija je rješavanje stanja javnih financija, pogođenih pandemijom i mjerama poduzetim za njezino obuzdavanje, kao i rastrošnošću vlade na odlasku koja je podigla mirovine i plaće zaposlenih u državnim službama, smanjujući pritom poreze.

Unatoč razmjerno brzo postignutom sporazumu, do stvarnog preuzimanja mandata moglo bi proteći još neko vrijeme, s obzirom na to da je ključna osoba u procesu, predsjednik Miloš Zeman, hospitaliziran od 10. listopada te da gotovo nema nikakvih informacija o njegovu trenutačno stanju.

Fiala je rekao da ga je predstojnik predsjednikova ureda obavijestio da se Zeman spreman sastati s njim čim bude otpušten iz intenzivne njege, ali nije iznio druge pojedinosti.

Komentari