Stranke koje zagovaraju samostalnost Katalonije osvojile većinu mjesta u parlamentu

Katalonska socijalistička stranka (PSC) donedavnog španjolskog ministra zdravstva Salvadora Ille osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju u Kataloniji, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade, pa je izgledno da će stranke za nezavisnost uspostaviti koaliciju i ostati na vlasti.

Stranke koje zagovaraju samostalnost Katalonije osvojile su 74 mjesta u parlamentu, a stranke koje podržavaju cjelovitost Španjolske dobile su 61 zastupnika.

PSC, koji se zalaže za cjelovitost Španjolske, dobio je 33 zastupnika u parlamentu sa 135 mjesta, a za formiranje vlade potrebno je 68 zastupnika.

S obzirom da PSC teško može dobiti dovoljnu podršku ostalih stranaka izgledno je da će novu vladu formirati dvije stranke za nezavisnost, Katalonska republikanska ljevica (ERC) i desni centar Zajedno za Kataloniju (JxCat), koje su završile na drugom i trećem mjestu. One su dosad zajednički upravljale ovom autonomnom pokrajinom sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.



ERC, bivšeg potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa, osuđenog na 13 godina zatvora zbog organiziranja referenduma o samostalnosti 2017. godine, osvojio je također 33 mjesta, a JxCat bivšeg premijera Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u Belgiji njih 32.

Za očekivati je da dogovore koalicijsku vladu

Istovremeno je antikapitalistička stranka za neovisnost Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) dobila 9 zastupnika.

Te tri stranke, koje povezuje želja za uspostavom republike Katalonije, zajedno imaju 74 mjesta pa je za očekivati da dogovore koalicijsku vladu.

Ipak, prošlih tjedana je među njima došlo do oštrih i raznih podjela pa ti pregovori vjerojatno neće biti laki niti brzi.

Izbore je obilježila, baš kao i prošlih godina, podjela na one koji zagovaraju samostalnost Katalonije i onih koji podržavaju cjelovitost Španjolske.

Zbog pandemije koronavirusa na izbore je izašlo 53,38 posto birača, osjetno manje u odnosu na rekordnih 82 posto na zadnjim izborima 2017. godine.

Značajan uspjeh postigla je desna španjolska stranka Vox pod geslom “Vratimo Kataloniju” jer je po prvi put ušla u parlament Katalonije. Dobila je 11 zastupnika završivši na četvrtom mjestu.

Komentari