Studija pokazala da je Njemačka po životnom očekivanju pri dnu ljestvice u zapadnoj Europi

Foto: Pixabay

Njemačka je po životnom očekivanju među zapadnoeuropskim zemljama pri samom dnu, proizlazi iz studije objavljene u srijedu.

“Od 16 zemalja zapadnoeuropskog kruga Njemačka se nalazi pri samom dnu: kad su u pitanju muškarci na 15. a žene na 14. mjestu”, stoji u priopćenju izdanom povodom objavljivanja zajedničke studije Saveznog instituta za demografska istraživanja (BIB) u Wiesbadenu i Max Planck instituta za demografska istraživanja u Rostocku.

Prema ovoj studiji mušku djecu rođenu u Njemačkoj 2019. očekuje životna dob od 78,7, a žensku od 83,5 godina.

U europskoj usporedbi žene najdulje žive u Španjolskoj (86,2), a muškarci u Švicarskoj.



Među zemlje s najvišim životnim očekivanjima za žene u zapadnoj Europi su, osim Španjolske, i Francuska, Švicarska i Italija, a za muškarce Švicarska, Italija i Švedska.

Na samom dnu ljestvice životnog očekivanja se, osim Njemačke, nalaze Danska i Velika Britanija.

Za, u usporedbi s ostalim zapadnoeuropskim zemljama, nisko očekivano trajanje života u Njemačkoj, stručnjaci krive oboljenja kardiovaskularnog sustava te prije svega kasno otkrivanje ovih bolesti.

“S obzirom na visinu izdvajanja sredstava za zdravstvo i ekonomsku moć, životno očekivanje u Njemačkoj je iznenađujuće nisko”, rekao je jedan od autora Studije Pavel Grigoriev.

Kardiovaskularne bolesti uglavnom uzrokuje nepravilna prehrana i pomanjkanje kretanja.

U navedenoj studiji ne spominje se Hrvatska. Prema podacima Eurostata, životno očekivanje za rođene 2019. u Hrvatskoj je iznosilo 75,5 za muškarce i 81,6 za žene.

Komentari