Supredsjedatelj stranke Alternativa za Njemačku pozvao na istupanje Njemačke iz EU i novi odnos s Rusijom

Wiki

Tino Chrupalla, supredsjedatelj stranke Alternativa za Njemačku, pozvao je Njemačku da napusti EU i stvori ‘novi europski prostor’ utemeljen na zajedničkim gospodarskim i političkim interesima, u kojemu bi bilo prostora i za Rusiju kao njegov sastavni dio.

Takve radikalne poteze, koje je njemačka javnost već prozvala ‘Dexit’, ne dijeli drugi supredsjedatelj AfD-a Jörg Moyten zbog čega nesuglasice između stranačkih čelnika mogu imati ozbiljne posljedice na jedinstvo te – snažno desno orijentirane političke snage.

Ove izjave Tina Chrupalle dio su njegovog intervjua za Die Welt. Kritizirajući postojeće opasne geopolitičke napetosti kazao je kako bi “novi zajednički prostor trebao uključivati ​​Rusiju” koja pripada Europi.

Kazao je kako bi postupak za izlazak Njemačke iz EU trebao dovesti do napuštanja ‘postojećih struktura moći’.



Medij Eadaily objašnjava što je mislio pod pojmom ‘promjena struktura moći’, podsjećajući na Chrupallino sudjelovanje u radu na prošlog mjeseca održanoj 9. Međunarodnoj moskovskoj sigurnosnoj konferenciji, kada je usporedio obnavljanje demokracije u SR Njemačkoj nakon 1945. godine s nacističkom propagandom protiv Sovjetskog Saveza.

“Tijekom rata, koji se u Rusiji naziva Velikim domovinskim ratom, njemačka je strana pokrenula propagandnu kampanju koja je uključivala distribuciju letaka namijenjenih vojnicima da dezertiraju i demoraliziraju stanovništvo. Nakon Drugog svjetskog rata, sličan psihološki rat saveznika, poglavito Amerikanaca, tada je pogodio Nijemce. Politika ‘preodgoja’ imala je trajni utjecaj na naš nacionalni identitet i kulturu”, rekao je tada Chrupalla.

Prijedlog za izlazak Njemačke iz EU-a ne nailazi na odobrenje drugog supredsjedatelja Alternative za Njemačku, Jorga Moytena, koji je inicijativu svog kolege nazvao “slabo promišljenom, barem sa stajališta vanjske politike”. “Njegovu je bit izuzetno teško prenijeti u predizbornoj kampanji”, kazao je Moyten.

Europarlamentarci iz stranke AfD Nikolaus Fest i Maximilian Kra također su kritizirali Khrupalinu inicijativu oko ‘Dexita’ ali ne i o Rusiji.

Svojevrsni kompromis, sposoban za pomirenje stavova dvojice supredsjedatelja stranke, može biti ideja zamjenice Bundestaga Alice Weidel, koja će zajedno s Chrupallom činiti dvojac vodećih kandidata na predstojećim parlamentarnim izborima koji se održavaju na jesen. Prema njenom mišljenju, “ne smije se isključiti izlazak Njemačke iz EU-a ako zahtjevi stranke za reformom Unije ne budu podržane od ostalih zemalja sudionica“. U intervjuu za Die Welt, Weidel je naglasila kako je AfD uvijek isticao da Europska unija ne bi trebala postati naddržava, već je treba obnoviti kao uniju suverenih, nacionalnih država, piše Geopolitika.

Komentari