Svjetski mediji tvrde da je kineski predsjednik zatražio je od šefa WHO-a da odgodi upozorenje za pandemiju. Kao izvor navode njemačku tajnu službu

Ekskluzivni izvještaj tvrdi da je kineski predsjednik Xi Jinping osobno zatražio od generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma da ‘odgodi globalno upozorenje’ o prijetnji COVID-19 tijekom razgovora u siječnju.

Njemački Der Spiegel objavio je te optužbe ovog vikenda pozivajući se na obavještajne podatke njemačke Federalne obavještajne službe, poznate kao “Bundesnachrichtendienst” (BND).

Prema izvještaju njemačke tajne službe Kineski čelnik Xi Jinping 21. siječnja zatražio je od šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa da obuzda informacije o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka i odgodi upozorenje za pandemiju.

“BND procjenjuje da je zbog takve kineske informacijske politike svijet izgubio četiri do šest tjedana u borbi protiv virusa širom svijeta”.



WHO je odmah po objavi izvješća njemačke tajne službe izdao izjavu nazivajući je ‘neosnovanom i neistinitom’.

‘Dr Tedros i predsjednik Xi nisu razgovarali 21. siječnja i nikada nisu razgovarali telefonom. Takva netočna izvješća odvraćaju i umanjuju napore WHO-a i svijeta na okončanju pandemije COVID-19 “, navodi se u priopćenju.

‘Kina je 20. siječnja (prije navodnog telefonskog razgovora) potvrdila prijenos novog koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je 22. siječnja javno izjavio da podaci sugeriraju da se prijenos s čovjeka na čovjeka odvija u Wuhanu.

Ako su tvrdnje njemačke tajne službe istinite, onda bi tvrdnja predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa da je WHO ‘kineska organizacija’ bila opravdana.

Podsjetimo, još u travnju, Trumpova administracija tvrdila je da je Zdravstvena organizacija oružje ‘kineske propagande’ te su Sjedinjene Države zaustavile financiranje organizacije.

Prošli tjedan predsjednik Trump je pokrenuo novi napad na tu organizaciju tijekom nastupa na Fox News, prenosi Daily Mail.

Komentari