Svjetski poznati infektolog iz Berlina otvoreno: Nemojmo si lagati, jako se dobro zna krivac za smrt desetke tisuća Europljana

facebook

Svjetska zdravstvena organizacija – WHO i Europska unija – kad je Europa u pitanju najodgovornije su za pandemiju koronavirusa u kojoj je preminuo ogroman broj ljudi. Ni jedni ni drugi nisu reagirali na vrijeme, odnosno reagirali su vrlo kasno.

“Na samom početku pandemije u Kini Kinezi nisu odmah obavijestili o kakvom se problemu radi, pa u WHO-u nisu ni mogli znati što je posrijedi. No, kad su Kinezi počeli obavještavati, trebalo je odmah zaustaviti sav promet ljudi i tereta iz Kine u ostatak svijeta i zatvoriti kineske granice, kako se zaraza ne bi širila. Ovako, koronavirus je u Europi prvo ušao u Italiju i tada, nažalost, EU nije reagirao kako je morao. Nisu Talijani krivi za ono što im se dogodilo. Oni su žrtve pogrešnih procjena WHO-a i EU-a. Oni su trebali Italiji poslati svu moguću zdravstvenu i znanstvenu pomoć. Trebali su poslati virusologe, infektologe, epidemiologe… i svu potrebnu opremu, kako bi se u Italiji napravila prava karantena i kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa. Ali, WHO i EU to nisu učinili i tu su pali na ispitu. Nisu to učinili zbog ekonomskih i gospodarskih lobija, koji su napravili pritisak da se europske granice ne smiju zatvoriti zbog mogućeg smanjivanja profita”, rekao je prof. dr. sc. Andrej Trampuž, poznati slovenski infektolog, koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u poznatoj berlinskoj bolnici “Charite”.

Ove kardinalne pogreške, po mišljenju uglednog liječnika, dovele su do širenja koronavirusa po cijelom europskom kontinentu.

“Da su se granice između država zatvorile na vrijeme, ništa se od ovoga ne bi bilo dogodilo. No, kada je koronavirus već zahvatio Italiju, iz nje je i dalje svaki dan u Švicarsku odlazilo raditi 20 tisuća Talijana, koji su neometano putovali i nesvjesno raznosili virus. Isti je slučaj i sa Španjolskom i Italijom. Da ne govorim o tome kako je WHO morao dati preporuku da se prekine sav promet putnika i robe iz Kine i da Kinu zatvore, jer bi na taj način spriječili širenje virusa na ostatak svijeta, ali to nisu učinili. WHO je stalno davao umirujuće informacije i po njima se ravnao cijeli svijet,”, govori Trampuž za Slobodnu Dalmaciju.



Komentari