TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU Teheran navodi da je zatočio brod UAE-a i posadu

Pixabay

Iran je zatočio brod pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodno zbog nezakonitog ulaska u teritorijalno more Irana ovoga tjedna, dodajući da je razlog tomu ubojstvo dva iranska ribara od strane obalne straža UAE koje se dogodilo istoga dana, objavila je iranska državna televizija. 

Tenzije su porasle između dvije naftom bogate zemlje koje dijeli Perzijski zaljev, nakon sporazuma o uspostavi diplomatskih odnosa između UAE-a i Izraela.

“U ponedjeljak je iranska obalna straža zarobila brod UAE-a i posadu broda zbog ilegalnog boravka u našem teritorijalnom moru”, stoji u priopćenju koje je objavila državna televizija.

“Istoga je dana obalna straža UAE-a usmrtila dva iranska ribara i zaplijenila njihove brodove”, dodaje se.



U priopćenju se navodi da je Iran pozvao veleposlanika UAE-a u Teheranu na razgovor zbog incidenta.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a odbilo je komentirati navode, kada ih je za komentar upitao Reuters.

Državna novinska agencija WAM objavila je u ponedjeljak da je obalna straža pokušala zaustaviti osam ribarskih brodova koji su ušli nezakonito u teritorijalno more UAE-a sjeverozapadno od otoka Sir Bu Nu’ Ajr, ali nisu naveli da je bilo žrtava.

“Vlasti UAE-a su u noti poslanoj u srijedu izrazile duboko žaljenje zbog incidenta te su izrazili spremnost da kompenziraju svu nastalu štetu”, stoji u iranskom priopćenju.

Komentari