Teško stanje u Slovačkoj: Policija suzavcima na prosvjednike protiv novih mjera

Pixabay

U Slovačkoj zadnjih dana traju prosvjedi protiv novih mjera za suzbijanje koronavirusa. Prosvjedi su prolazili relativno mirno dok prosvjednici nisu počeli jajima gađati zgradu parlamenta. Tada je nastao kaos.

U Slovačkoj je cijepljeno nekih 35% stanovništva, a Vlada je odlučila kako to nije dovoljno, pa je odlučila postrožiti mjere što je, pak, izazvalo gnjev stanovništva. “Poduzimamo mjere da zaštitimo živote svih građana, pa tako i prosvjednika”, kazao je premijer Eduard Heger.

Neki su prosvjednici dovikivali “Izdaja”, a jedan je nosio natpis s porukom “Stop koronskom fašizmu” zbog nacrta zakona koji će cijepljenima protiv covida-19 omogućiti lakši pristup javnim događanjima i prostorima pa će se, primjerice, u trgovinske centre moći ulaziti s digitalnim certifikatom.

Neki su se prosvjednici umotali u nacionalnu zastavu ili su njome mahali ispred parlamenta u glavnom gradu Bratislavi. Jedna je policajka lakše ozlijeđena, a prosvjed je nastavljen mirno i na kraju se smanjio nakon policijske intervencije.



Komentari