Testirali su vodeće političare u Bruxellesu: Nećete vjerovati što su otkrili, nalazi su šokantni

Foto: Pixabay

Ekološke nevladine organizacije otkrile su prisutnost toksičnih tvari u krvi vodećih političara u Bruxellesu. Dio je to kampanje za postizanje zabrane tih kemikalija u cijeloj Europskoj uniji.

Svaki od 16 političara i javnih osoba koji su sudjelovali, među kojima su i Margrethe Vestager, šefica EU za tržišno natjecanje, bivši čelnik Zelenog plana Frans Timmermans te povjerenik EU-a za okoliš Virginijus Sinkevičius, imao je barem sedam različitih toksičnih PFAS kemikalija u krvi, a u pet slučajeva količina je premašila postojeće sigurnosne razine za te kemikalije, piše Politico.

PFAS kemikalije koriste se u predmetima poput jakni i nehrđajućih tava te u proizvodnji poluvodiča i baterija. Kemikalije su povezane s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak i neplodnost.

Pixabay

‘Što sam naučila iz ovog iskustva’

“Što sam naučila iz ovog iskustva jest da se možete sami truditi, ali to nije dovoljno”, rekla je Vestager, napominjući da već 30 godina izbjegava toksične kemikalije u kozmetici radi svog zdravlja i zdravlja svoje djece. PFAS kemikalije nazivaju se još i “vječnim kemikalijama” jer se prirodno ne razgrađuju u okolišu, a identificirane su u kišnici, tlu i majčinu mlijeku.



Testovi krvi dio su kampanje podizanja svijesti koju vode nevladine organizacije. Također, EU raspravlja o potencijalnoj zabrani tih kemikalija, odnosno Europska komisija obvezala se postupno izbaciti PFAS kemikalije zbog zabrinutosti za njihov utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi, što je izazvalo otpor onih sektora koji su ovisni o njima.

Sutra izvanredni sastanak u Bruxellesu: Pokušat će se slomiti otpor Viktora Orbana

Komentari