Tijesna utrka za Američkog predsjednika: Bidenu pada podrška u saveznoj državi koja je ključna za pobjedu

Američki predsjednik Donald Trump glasat će na Floridi prije održavanja predizbornih skupova u trima odlučujućim državama u subotu priključujući se više od 53 milijuna Amerikanaca koji su već glasali u rekordnom tempu uoči izbora 3. studenoga, prenosi Reuters.

Donald Trump će glasati osobno u West Palm Beachu, u blizini svojeg imanja Mar-a-Lago, pošto je prošle godine prebacio svoje stalno prebivalište i glasačku registraciju iz New Yorka na Floridu. Riječ je o izuzetno važnoj saveznoj državi u kojoj je pobijedio prije četiri godine i gdje i sada očekuje snažnu podršku. Zbog Hispanoamerikanaca koji podržavaju njegovu oštru politiku prema Kubi.

Demokratski kandidat Joe Biden jučer je nastavio kampanju u Pennsylvaniji na dva skupa. Riječ je o saveznoj državi koja bi mogla odrediti izborni ishod ako rezultat bude vrlo tijesan. Ondje prema anketama tijesno vodi pred Trumpom. Reuters/Ipsosova anketa objavljena ranije ovaj tjedan pokazuje da Biden ima prednost od 4 posto pred Trumpom u toj državi, što je pad u odnosu na tjedan dana prije kad je imao podršku od 7 posto. I još jedan signal da će rezultati ovih izbora biti vrlo tijesni i da Trump uspijeva mobilizirati svoje birače.

Deset dana prije izbora već je glasalo 57 milijuna Amerikanaca, što bi mogao biti najveći odaziv u više od stotinu godina, prema podacima Američkog izbornog projekta. Posljednji put je takav odaziv bio zabilježen 1908. godine.



Trump, koji redovno osuđuje glasanje poštom zbog mogućnosti izborne prijevare, premda stručnjaci kažu da je pouzdano poput ostalih metoda, glasao je putem pošte na dvama izborima pošto je prebacio adresu na Floridu, na predsjedničkim predizborima u ožujku i državnim izborima u kolovozu. “Ovdje sam da glasam!”, rekao je pristašama na skupu u Pensacoli u petak navečer, jednome od dva skupa koje je održao u toj državi. Epidemija Covida -19 i dalje je jedna od ključnih tema pa je Biden napao Trumpa da je odustao od obuzdavanja virusa, a Trump je optužio Bidena da pretjeruje u zdravstvenoj krizi s ciljem da zastraši Amerikance kako bi glasali za njega.

Izborne ankete pokazuju Bidenovo vodstvo pred Trumpom na nacionalnoj razini, no utrka je vrlo tijesna u ključnim državama koje će biti odlučujuće za izbore. U tri od tih država, Sjevernu Karolinu, Ohio i Wisconsin, Trump će otići nakon glasanja i održati skupove. Situacija je još uvijek nejasna u Teksasu, koji je tradicionalno republikanski, ali u kojem je ove godine došlo do snažne mobilizacije demokratskih birača.

Izrael i Sudan

Primjerice, onih kineskog podrijetla, koji su zadovoljni Trumpovom oštrom politikom prema Pekingu, ali su sve zabrinutiji zbog njegovog ocrnjivanja Kineza. Tijekom prve pojave Covida – 19 u SAD-u bili su zabilježeni napadi na brojne Amerikance kineskog podrijetla. U Teksasu je dosad glasalo 70 posto birača što je više od ukupnog odaziva prije četiri godine što pokazuje da su Amerikanke i Amerikanci izuzetno senzibilizirani za ove izbore. No, teško je procijeniti ide li velik odaziv na predizbore u korist demokratima ili republikancima.

Izrael i Sudan u petak su uz američko posredovanje dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Kartum postao treća arapska prijestolnica koja je u zadnja tri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom. Trump se nada da će tim potezima steći dodatnu podršku birača, piše Jutarnji list 

Komentari