Tri pripadnika UN-ovih snaga u Maliju poginula u eksploziji mine

ilustracija

Trojica vojnika iz Čada, pripadnika UN-ovih mirovnih snaga u Maliju (MINUSMA) poginula su u nedjelju, a četvorica su teško ranjena kada je njihovo vozilo naišlo na minu na sjeveru te zemlje na zapadu Afrike, priopćio je UN.

Dva vozila čadske sastavnice UN-a koja su bila u redovitoj ophodnji naišla su na minu u Aqueloku, na sjeveru Malija.

MINUSMA u priopćenju dodaje da su trojica pripadnika plavih kaciga poginula a četvorica su teško ranjena.

“Moramo učiniti sve kako bismo pronašli i uhitili krivce za ove terorističke napade i izveli ih pred sud”, rekao je čelnik MINUSMA-e Mahamat Saleh Annadif.



UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres “oštro je osudio napade improviziranim eksplozivnim napravama na konvoj” MINUSMA-e, rekao je u priopćenju njegov glasnogovornik.

“Glavni tajnik napominje da se napadi na UN-ove mirovne snage mogu smatrati ratnim zločinom po međunarodnom pravu. Poziva malijske vlasti da ne štede napore kako bi pronašle počinitelje ovih napada i brzo ih izvele pred sud”, dodao je.

MINUSMA u Maliju ima oko 13.000 vojnika.

U Maliju od 2012. traje višestruka kriza koja je odnijela tisuće života a stotine tisuća je raselila.

Premda je 2015. sa separatistima na sjeveru potpisan mirovni ugovor, zemlja je žrtva džihadističkih skupina, napetosti među zajednicama i svakovrsnog krijumčarenja koji potresaju državne vlasti koje kontroliraju samo dijelove teritorija.

Nasilje se sa sjevera proširilo na središte zemlje i na susjedne Niger i Burkinu Faso.

Komentari