FOTO Trojica premijera u Kijevu. Zelenski: Ovo je snažan je znak potpore, puno nam znači

Foto: Twitter

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u utorak u Kijev kako bi pokazali potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom, nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša koji su u ukrajinsku prijestolnicu stigli vlakom, prvi su strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije.

“Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači”, napisao je Zelenskij online.

Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskija koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.



Na tim je razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, kojega se doživljava kao glavnog donositelja odluka u zemlji.

U ruskim napadima na Kijev u utorak poginulo je najmanje četvero ljudi, objavile su vlasti, dok ruske snage stežu obruč oko grada koji je uveo u utorak navečer 35-ostani policijski sat.

“Upravo ovdje, u ratom pogođenom Kijevu, piše se povijest. Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je “hrabrost pravih prijatelja” i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji “formalni mandat” koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Komentari