Trump: Dogovorili smo vrlo široku fazu jedan sporazuma s Kinom

bijela kuća

Američki predsjednik Donald Trump i kineski dužnosnici objavili su u petak da su dogovorili “fazu jedan” trgovinskog sporazuma koja uključuje smanjenje američkih carina na kinesku robu.

“Dogovorili smo vrlo široku fazu jedan sporazuma s Kinom”, tvitao je Trump u petak.

Kineski dužnosnici “pristali su na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih proizvoda, energetike, proizvedene robe i još mnogo toga”, naveo je Trump.

SAD je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijednu kinesku robu koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca i smanjio je postojeće carine na 7,5 posto, kazao je američki predsjednik.



Sporazum pokriva intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, poljoprivredu, financijske usluge, valutu i stranu razmjenu, priopćeno je iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

SAD će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz u vrijednosti 120 milijardi dolara, naveo je USTR.

Kineski dužnosnici rekli su na konferenciji za medije u petak u Pekingu da su dvije zemlje postigle ogroman napredak u početnoj fazi trgovinskih pregovora.

Kina će uvoziti više američke pšenice i kukuruza, rekao je zamjenik kineskog ministra poljoprivrede.

SAD pritišće Peking da se obveže na nabavu poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara u 2020., što su kineski dužnosnici ranije pokušavali spriječiti.

Sporazum će osigurati veću zaštitu stranim kompanijama u Kini i kineskim kompanijama u SAD-u, naveli su kineski dužnosnici.

Komentari