U Austriji upozoravaju na značajan porast broja krajnje desnih ekstremista

Foto: Twitter

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije upozorilo je u ponedjeljak na značajan porast broja krajnje desnih ekstremista u toj zemlji, iako je točan broj teško procijeniti.

Istodobno su objavili da su dvojica muškaraca uhićena u dvije odvojene akcije protiv desnog ekstremizma, prenosi slovenska agencija STA.

Dvadesetogodišnjak je nedavno uhićen u Austriji zbog navodne umiješanosti u međunarodnu supremacističku skupinu Feuerkrieg Division. Trenutno se još nalazi u pritvoru, a istraga je u tijeku. Uhićen je i 40-godišnji muškarac zbog navodne podrške nacističkoj ideologiji, prenosi agencija.

Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner nazvao je to važnim uspjehom u borbi protiv desničarskih ekstremista. Ministarstvo je upozorilo na očito veću učestalost ovih skupina, iako je teško procijeniti točan broj novih pristaša.



U Austriji je najveći izazov na polju desnog ekstremizma tzv. nova desnica, posebice identitarni pokret i skupina DO5, koji su ojačali svoju strukturu uglavnom na račun prošlih kriza, uključujući pandemiju covida-19, rat u Ukrajini i inflaciju, objavilo je ministarstvo.

Čelnik austrijskog identitarnog pokreta Martin Sellner nedavno je potvrdio da je u studenom bio na sastanku u Potsdamu na kojem su sudjelovali i predstavnici krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD). Na sastanku se raspravljalo o planu za masovnu deportaciju ljudi iz Njemačke, otkrio je nedavno njemački neprofitni istraživački institut Correctiv.

Od tog otkrića u njemačkim gradovima održavaju se redovito prosvjedi protiv desničarskih ekstremista, okupljajući po stotine tisuća ljudi. Sada su prosvjedi najavljeni i za petak u Beču.

Komentari