U Rimu počeo samit G20, glavne teme klimatske promjene i pandemija covida-19

Izvor: Evan Vucci / POOL / AFP

Klimatske promjene i pandemija Covida-19 glavne su teme dvodnevnog sastanka čelnika dvadeset najvećih svjetskih ekonomija koji je počeo u subotu u Rimu, a uvodnim govorom otvorio ga je talijanski premijer, javlja BBC.

To je prvi put da se čelnici država G20 sastaju uživo otkad se Covid-19 proširio svijetom. Na sastanku nisu kineski vođa Xi Jinping, koji nije napustio Kinu od početka pandemije, kao ni ruski predsjednik Vladimir Putin. Obojica će sudjelovati videovezom.

Samit se održava kratko nakon upozorenja stručnjaka da je potrebno hitno djelovanje po pitanju smanjenja štetnih emisija te dva dana prije no što će se svjetski čelnici susresti u Glasgowu na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (COP26).

Skupina G20, koju čini devetnaest država i Europska unija, odgovorna je za 80 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova. Gotovo trećina se odnosi na Kinu.



Govoreći uoči dvodnevnog samita u Rimu, britanski premijer Boris Johnson, domaćin konferencije u Škotskoj, upozorio je da bi neuspjeh u djelovanju doveo do toga da “buduće generacije imaju život koji je puno manje ugodan nego naš”.

Johnson je priznao da ni G20 ni COP26 neće zaustaviti globalno zatopljenje te da se svijet može nadati samo “usporavanju rasta” temperature, piše BBC.

Reuters prenosi kako u nacrtu zajedničkog priopćenja G20 stoji obećanje o djelovanju prema ograničenju rasta temperature na 1,5 stupnjeva, no da neće biti obvezujućih mjera.

Članice G20 su i države poput Saudijske Arabije, zemlje s najvećim rezervama nafte na svijetu te Australije kojoj je ugljen drugi najvažniji izvozni proizvod te i dalje ulaže u taj energent iako stručnjaci pozivaju na njegovo napuštanje, stoga su kritičari i ekološke skupine skeptične oko iskrenosti namjera država u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Direktno.hr.

Nejednakost u cijepljenju
Johnson bi se na samitu trebao dotaknuti i pitanja nejednakosti u svjetskoj raspodjeli cjepiva. Konzervativni premijer trebao bi kolegama naglasiti da je glavni prioritet “brza, ravnopravna i globalna distribucija cjepiva”.

U svijetu je iskorišteno više od šest milijardi doza cjepiva protiv covida-19. No 160 bivših čelnika i javnih ličnosti u pismu Mariju Draghiju, premijeru Italije koja predsjeda susretom, upozorili su kako je u siromašnim zemljama cijepljeno samo 2 posto ljudi.

Od američkog predsjednika Joea Bidena se očekuje da pozove države na bržu proizvodnju energenata koji ove godine bilježe velik rast cijena na svjetskom tržištu, piše BBC.

G20 bi trebao i podržati minimalni porez za korporacije od 15 posto, što podržava 140 država diljem svijeta.

 

 

Komentari