U Slovačkoj imenovan novi premijer: Slovi za uglednog, politički neovisnog ekonomista

Foto: Pixabay

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova imenovala je u ponedjeljak Ludovita Odora vršiteljem dužnosti premijera, čija će tehnička vlada voditi zemlju do prijevremenih izbora u rujnu.

Imenovanje 46-godišnjeg Odora dolazi nakon raspada koalicije desnog centra koja je vladala od posljednjih izbora 2020. Odor slovi za uglednog, politički neovisnog ekonomista koji je do sada obnašao dužnost zamjenika guvernera središnje slovačke banke.

Slovačka se mjesecima suočava s političkom nestabilnošću. Vladajuća koalicija, na čelu s Eduardom Hegerom, počela se raspadati nakon ostavke nekih ministara, da bi potom i sam Heger dao ostavku 7. svibnja. Prije su ostavke podnijeli bivši ministar poljoprivrede Samuel Vlčan i bivši ministar vanjskih poslova Rastislav Káčer.

Vlčan je podnio ostavku nakon što se doznalo da je njegova privatna tvrtka kontroverzno dobila europska sredstva dok je on još bio na funkciji, a Káčer jer je Heger u televizijskoj izjavi nakon izbijanja skandala odbio otići.



Odor je studirao matematiku i menadžment, a veći dio karijere je proveo u javnom sektoru na pozicijama vezanim uz ekonomiju. Sudjelovao je u pripremi zemlje za ulazak u eurozonu 2009. i pomogao u osnivanju analitičkog odjela ministarstva financija te vijeća za državni proračun.

U upravi središnje banke proveo je četiri godine, od 2006. do 2010., a vratio se 2018. na mjesto zamjenika guvernera. Bio je i savjetnik premijera Mihala Horvata 2012. godine, kao glavni ekonomist Slovačke središnje banke.

Komentari