IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI Provjerite što kažu ankete, s kim su lideri išli glasati i koje su glavne teme

screenshot

Birališta u Velikoj Britaniji za prijevremene parlamentarne izbore otvorena su u četvrtak u 7 sati po lokalnom vremenu, a njihov ishod bit će ključan za izlazak zemlje iz Europske unije.

Birališta se zatvaraju u 22 sata prema lokalnom vremenu, u 23 sata po hrvatskom vremenu. Nakon toga objavit će se rezultati izlaznih anketa.

Konzervativac Johnson se nada dobiti većinu kako bi proveo izlazak iz EU-a koji je ispregovarao s Bruxellesom, a laburist Corbyn pak u slučaju pobjede obećava novi referenedum o brexitu.

Johnson je sazvao izbore kako bi prevladao blokadu parlamenta, u kojemu njegova manjinska vlada nije uspjela progurati zakonodavstvo kojim bi se regulirao izlazak Velike Britanije iz Europske unije, koji je morao biti odgođen do 31. siječnja.



Ankete

Anketa YouGov za Sky News na 105,612 ispitanika predviđa 339 zastupničkih mjesta za konzervativce, za 21 mjesto više od prošlih izbora. Laburistima predviđaju 231 mjesta, za 31 mjesto manje, škotski nacionalisti skaču za šest mjesta na 41a liberalni demokrati za tri na 15.

Lideri glasuju

Johnson je glasao u izbornoj jedinici Cities of London & Westminster. Na biralište u Methodist Central Hall u središtu Londona došao je sa svojim psom Dilyn.

Vođa oporbe Corbyn došao je na biralište u Londonu sa svojom suprugom Laurom Alvarez.

No Corbyn je pritom imao dosta neobičan susret. Dočekala ga je, naime, prosvjednica odjevena u kostim Elma, popularnog lika iz dječje serije Sesame Street. Policajci su je zaustavili kad se približila Corbynu, a na snimci se može čuti kako govori policajcima: “Ne udarajte me!”

Zadnji govori

Bivši gradonačelnik Londona koji je krajem srpnja došao na vlast uz obećanje da će izvući zemlju iz EU-a, svoje zadnje predizborne skupove organizirao je na sjeveru i u središtu Engleske i u Walesu, područjima tradicionalno sklonim Laburističkoj stranci, ali i brexitu.

Njegov protivnik Corbyn okupio je pristaše u Glasgowu, u Škotskoj. Obećao je biračima “nadu” i “sigurnost” te napao Johnsona zbog neiskrenosti, optuživši ga da “daje obećanja koja sutrašnjicu pretvaraju u opsjenu”.

Komentari