Udvostručen broj migranata na balkanskoj ruti, povećan broj incidenata na hrvatskoj granici

ilustracija/Generation Europe/Twitter

Broj pokušaja ilegalnog prijelaza granice u zemlje Europske unije, kao i broj pristiglih ilegalnih imigranata je udvostručen. Ilegalne imigrantske aktivnosti znatno su povečane na balkanskoj ruti pa tako i u na hrvatskoj granici.

Na balkanskoj migrantskoj ruti udvostručen je broj ilegalnih pokušaja prijelaza. Sa ukupno 14.734 ilegalnih pokušaja prijelaza, ovogodišnji broj incidenata prestigao je lanjski za 104 posto.  Na području zemalja zapadnog Balkana u svibnju je zabilježeno 2900 pokušaja ilegalnih prelazaka granica, što je dvostruko više od prošlog svibnja. Na tom području najviše ilegalnih migranata dolazi iz Sirije i Afganistana.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex promjenu trenda pripisuje tome što  granice, koje su lani zatvorene zbog COVID-19, sada postaju sve otvorenije.

Brojevi rastu gotovo na svim prilazima Starom kontinentu – u zapadnom Mediteranu bilo je u svibnju više od 1350 ilegalnih prelazaka granice, gotovo dvostruko više nego u istom mjesecu 2020. Ukupno je u prvih pet mjeseci 2021. bilo 4550 prelazaka ili 21 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.



Najveći je pritisak i dalje dolazi sa srednjomediteranske rute – broj migranata koji su u svibnju prešli srednji Mediteran popeo se na gotovo 4200, što je dvostruko više nego prije godinu dana.

Od broja migranata koji stignu u Hrvatsku preko balkanske rute, zadržava se njih više od 25 posto. Od 250 preseljenih osoba koje je Hrvatska primila u sklopu mehanizma europske solidarnosti, u Hrvatskoj ih je ostalo 67 ili 26,4 posto.

U Hrvatskoj je također početkom ove godine porastao broj nezakonitih prelazaka granice. U prva tri mjeseca 2021. godine evidentirano je 3267 takvih slučajeva, što je na razini prošlogodišnjih kretanja, dok se u odnosu na svibanj 2019. bilježi povećanje od 17 posto.

Najviše nezakonitih prelazaka hrvatske državne granice zabilježeno je iz BiH koja se sve teže nosi s teretom migracija, piše Večernji list.

Komentari