UKRAJINA: Veliki hakerski napad, pale stranice vladinih tijela

Unplash

Uslijed ukrajinske krize desio se veliki hakerski napad na web-stranice brojnih ukrajinskih vladinih tijela.

Internetske stranice ukrajinskog parlamenta (Rada), ministarstva vanjskih poslova i sigurnosnih službi među onima su koji su pogođeni napadom. Nijednoj od stranica nije moguće pristupiti, prenosi Direktno.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da su Kibernetički ​​timovi za brzo reagiranje (CRRT) nakon poziva upomoć iz Ukrajine raspoređeni diljem Europe. Tim od 12 stručnjaka, među kojima su i oni iz Hrvatske, obvezao se pomoći u obrani Ukrajine od kibernetičkih, daljinski i u samoj Ukrajini.

Dužnosnik CRRT-a upozorio je da su ruski kibernetički napadi vjerojatni.



“Kao odgovor na zahtjev Ukrajine, aktiviramo tim za kibernetičku brzu reakciju pod vodstvom Litve, koji će pomoći ukrajinskim institucijama da se nose s rastućim kibernetičkim prijetnjama. #StandWithUkraine”, stoji u objavi na Twitteru litvanskog ministarstva obrane.

CRRT je inicijativa Europske unije za produbljivanje obrane i suradnje između država članica. Navodi se da su opremljeni uobičajeno razvijenim kibernetičkim alatima dizajniranim za otkrivanje, prepoznavanje i ublažavanje kibernetičkih prijetnji.

 

Komentari